Gość Anonymous Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Witam. Posiadam Ładna Asterke f 1.7 TD Sport i miałem problemy z zasilaniem dokładnie z akumulatorem. Okazało sie ze bateria jest do wymiany, ale jest inna sprawa jaka mnie interesuje, a mianowicie, chodzi mi o poziom ładowania z alternatora Po odpaleniu wartosc na mierniku to 12.50 po nagrzaniu silnika wskakuje na 14.20--Ustaliłem już że to kwestia dogrzewania świec ( jeżeli sie myle prosze o sprostowanie). Po kolejnych testach z właczonymi odbiornikami ( światła, radio, dmuchawa) okazuje sie ze samo właczenie dmuchawy na bieg 3-4 powoduje dyrastyczny spadek pradu ładowania do wartosci w przedziale 12.. do nie spełna 13, na to miast od biegu dmuchawy 1-2 poziom ładowania jest ok 14.05-14.10. Pytanie brzmi : czy ten pobór pradu na podanym przezemnie poziomie przy takim właczeniu dmuchawy jest prawidłowy??? Bardzo bede wdzieczny za fachowa odpowiedz. Pozdrawiam.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/6591-astra-f-17-td-%C5%82adowanie-akumulatora-i-pomiary/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FENIX2 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Już kilkakrotnie wyjaśniałem tą sprawę na forum. Napięcie ładowania pod obciążeniem powinno wynosić około 14,5V +-. Jeżeli masz mniejsze to może być walnięty regulator, alternator lub diody w alternatorze. Sprawdź również napięcie jakie jest na samym alternatorze a nie na akumulatorze. Ponieważ może być słaby styk na przewodzie wychodzącym od alternatora co może powodować spadek napięcia. Sprawdź również czy masz dobry styk alternatora z masą. To że padła Ci "bateria" najprawdopodobniej było spowodowane zbyt małym napięciem ładowania. Powodzenia.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/6591-astra-f-17-td-%C5%82adowanie-akumulatora-i-pomiary/#findComment-300687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi