Gość jarcar Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Witam ! No i przywalił mi - kamyczek ! Koledzy ... proszę o Waszą poradę i opinię na temat odprysku i ewentualnej wymiany szyby. Zgłosiłem szkodę, mając nadzieję, że możliwa jest naprawa widocznego na zdjęciu odprysku, bez konieczności wymiany szyby . Po pewnych problemach z ustaleniem rodzaju szyby, jaką posiadam, firma ubezpieczeniowa przekazała moją sprawę do NordGlass. Następnie problemy z ustaleniem rodzaju szyby miała wyżej wspomniana firma ! Pan z infolinii stwierdził, że NordGlass jednak nie produkuje szyb solarnych bez paska barwionego górnego, jak to mają Merivy. Stwierdził, że będą szukać szyby po numerze VIN ... niby wszystko OK ! Dzisiaj dostałem informację o ustalonym terminie wymiany na poniedziałek (zgoda), spytałem jakiej firmy będzie szyba - Pan stwierdził, że została ustalona poprzez VIN (no OK, dobra). Dzwonię sobie do warsztatu, gdzie ma być wymiana szyby, spytałem, czy mają informację o usłudze i czy mogą mi podać wybranego producenta szyby - odpowiedź - NordGlass, solaryczna, odcień zielonkawy itp. Tutaj konsternacja ... nagle się znalazła ... to jednak produkują solary, bez paska barwionego ? Teraz moje pytania: 1. NordGlass jakie macie opinie o tych szybach ? Z tego co wiem, szyba ma być solaryczna, trochę przyciemniana, w odcieniu zielonkawym, bez paska barwionego. Pchać się w tą wymianę, czy za wszelką cenę "bronić" starej oryginalnej ? 2. Nie wiem co zrobić, gdyby się okazało, że będą próbowali mi wcisnąć innego rodzaju szybę, powinno pisać na tej nowej, że jest to solar, atermiczna ? Nie znam się na oznaczeniach, dla mnie musi pisać na szybie, jak "krowa na rowie" ! 3. Czy według Was ten odprysk jest do naprawy ? Obok jest też małe puknięcie (chyba ten sam kamień). Żona mówi, że co tam szyba, jak szyba i żebym nie rozgrzebywał tematu . Ale nie chciałbym, aby mi wciśnięto, jakąś tandetę, która po roku będzie wyglądała, jakby miała 10 lat. Po co jej pierścionek ze złota ... nie lepiej tombak ! Zerknijcie proszę na zdjęcie, jest tam zaznaczony i powiększony odprysk (wielkość około 1-2 groszówki) oraz opis mojej oryginalnej szyby .   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/66559-szyba-czo%C5%82owa-odprysk-wymiana-z-ubezp-autoszyba/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość romantyr Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) 1. NordGlass jakie macie opinie o tych szybach ? Są to szyby klasy''średniej" Są ok. Czy według Was ten odprysk jest do naprawy ? W/g mnie nie warto dokonywać napraw(za duże szkody) Edytowane 14 Marca 2014 przez romantyr   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/66559-szyba-czo%C5%82owa-odprysk-wymiana-z-ubezp-autoszyba/#findComment-529201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gawlak Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 ja robilem u siebie w bialasie szybe u nich wstawili taka jaka byla fabrycznie zielona z paskiem sprawdzali wedlug VIN a solar to solar i ma widoczny odcien fioletowy jesli jej nie maja w katalogu to powinni wstawic oryginalna z ASO opla jakosciowo polka srednia ale nie najnizsza ja bylem zadowolny z szyby jak i z uslugi po roku wyglada nadal jak nowa dodatkowo wystawiaja certyfikat ze szyba wymieniana z powodu uszkodzenia a nie wypadku   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/66559-szyba-czo%C5%82owa-odprysk-wymiana-z-ubezp-autoszyba/#findComment-529207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mmarcinicramm Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 U mnie szyba NordGlass jest już prawie 5 lat i wygląda bardzo dobrze. Samochód jest garażowany, więc nie ma porannego skrobania, a jak pod pracą zamarźnie to używam odmrażacza. Nigdy nie widziała skrobaczki.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/66559-szyba-czo%C5%82owa-odprysk-wymiana-z-ubezp-autoszyba/#findComment-529308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarcar Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Dziękuję Kolegom za wszelkie odpowiedzi ! Jestem trochę spokojniejszy. Z początku absolutnie nie chciałem przyjąć do wiadomości wymiany szyby na NordGlass i tak wogóle ... żałowałem, że zgłosiłem tą szkodę i chciałem szukać ratunku na własną kieszeń. Chciałem za wszelką cenę uchronić oryginała od wymiany. Po Waszych odpowiedziach jestem jednak trochę spokojniejszy i jeżeli faktycznie ocenią, i stwierdzą, że nie uda się naprawić tego odprysku, to zdecyduję się na wymianę, ale dzięki Wam już bez nerwów. Czy na tym NordGlassie będzie pisało, że jest to solar-atermiczna ? Jakie ma oznaczenia ?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/66559-szyba-czo%C5%82owa-odprysk-wymiana-z-ubezp-autoszyba/#findComment-529326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marmi Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Jest tylko jedno ale jeśli masz szybe solaryczną to ona winna mieć niebieskawy odcień, tak jak na twoim zdjęciu, zielonkawy to ma zwykły atermik i mam wrażenie że taką będą chcieli ci założyć. nie ma szyby solar-atermik, zielona atermiczna, niebieskawa solaryczna ( solar jak wiadomo znacznie lepszy). czy nord glass robi teraz solara nie wiem, ale jak 3 lata temu do cc szukałem solara to robił tylko saint gobain... na szybie w zamienniku raczej nie pisza że solar, rozróznia się na podstawie koloru najlepiej. Edytowane 15 Marca 2014 przez marmi   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/66559-szyba-czo%C5%82owa-odprysk-wymiana-z-ubezp-autoszyba/#findComment-529329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacper Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Chyba wszystkie firmy stosują do oznaczenia szyb system EuroCode. Powiedz przed wymianą że chcesz najpierw zobaczyć nową szybę. Na nalepce powinno być oznaczenie zgodne z kodem. Jeśli po pierwszych czterech cyfrach będzie ACS to niech montują jeśli AGN to zwykła szyba Pełny kod dla Twojej szyby możesz sprawdzić w jakimśkolwiek katalogu szyb w sieci. Pamiętaj że ten kod będzie tylko na naklejce nowej szyby,   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/66559-szyba-czo%C5%82owa-odprysk-wymiana-z-ubezp-autoszyba/#findComment-529344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarcar Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Jest tylko jedno ale jeśli masz szybe solaryczną to ona winna mieć niebieskawy odcień, tak jak na twoim zdjęciu, zielonkawy to ma zwykły atermik i mam wrażenie że taką będą chcieli ci założyć. nie ma szyby solar-atermik, zielona atermiczna, niebieskawa solaryczna ( solar jak wiadomo znacznie lepszy). hm ... właśnie Pan z warsztatu mówił, że dobrana, niby po vin została o zielonkawym odcieniu. Czyli wynikałoby, że próbują mi wcisnąć zwykłego atermika. ... Powiedz przed wymianą że chcesz najpierw zobaczyć nową szybę.... Jeśli po pierwszych czterech cyfrach będzie ACS to niech montują jeśli AGN to zwykła szyba Pamiętaj że ten kod będzie tylko na naklejce nowej szyby, Dziękuję, tak będę musiał zrobić. Pojadę jutro - zobaczę, jeżeli okaże się, że będą próbowali wcisnąć inną, nie zgodzę się na wymianę. W Regulaminie jest zapis, że "O technicznej możliwości naprawy lub wymiany ... decyduje "ubezpieczyciel" ... przy czym do wymiany stosuje się szybę porównywalnej jakości" Mam na swojej szybie napisane, jak "krowa na rowie", co widać na zdjęciu - SOLAR RAY ! Jakieś oznaczenia GS, DOT18, AS1. Ciekaw jestem jaki jest koszt wymiany szyb, tej zielonej atermicznej i solarnej. Mam ubezpieczenie do 2000 zł, może po prostu nie "łapię" się w kosztach wymiany i dlatego próbują wciskać inną . Ciekawe, czy jak odmówię wymiany, zgodzą się na "załatwienie" innej spełniającej warunki - "porównywalnej jakości" . Edytuję post, ponieważ przed chwilką doczytałem te informacje i może nie potrzebnie mieszam : AS1 biala szyba AS2 zielona szyba AS3 fotochrom AS4 fotochrom [ bardzo ciemny ] szyba przednia zawsze ma oznaczenie AS1! CL - bezbarwna, biała CS (SIGLASOL) lub CC (SOLAR) - szyby z kontrolą nasłonecznienia GN lub GS lub tinted(atermiczna) - zielonaBL lub BS (atermiczna) - błękitnaBZ - brązowaGY - szaraLG - zielony jasny Wynika z tego, że mam pomimo napisu SOLAR RAY AS1 - biała przednia GS - atermiczna, zielona Czyli, jak będą mieli nawet NordGlassa o oznaczeniu AGN, to będzie on ... jednak zgodny z moją szybą, którą mam. Człowiek głupi się rodzi, a jeszcze głupszy umiera ! Edytowane 16 Marca 2014 przez jarcar   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/66559-szyba-czo%C5%82owa-odprysk-wymiana-z-ubezp-autoszyba/#findComment-529366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BENY72 Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Do Merivy są dwa rodzaje szyby,obie zielone.W oryginale oczywiście. Edytowane 16 Marca 2014 przez BENY72   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/66559-szyba-czo%C5%82owa-odprysk-wymiana-z-ubezp-autoszyba/#findComment-529403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacper Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Za dużo kładziesz sobie info do głowy. 6288 to info że szyba do merivy A że szyba przednia GR - (green) oznacza że z zielonego szkła Czyli razem 6288AGR i może być np dalej BL (blue) niebieski pasek na górze. Twoja będzie miała kod 6288ACS i coś tam jeszcze, np kolor paska na górze. Spójrz sobie na szyby boczne i szybę przednią na pewno zauważysz różnice. Szyby boczne są zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/66559-szyba-czo%C5%82owa-odprysk-wymiana-z-ubezp-autoszyba/#findComment-529423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi