Skocz do zawartości

auto traci moc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość yarosheck

Witam Wszystkich!

Na wstępie przyznam się, że słabo znam się na mechanice. Mam Opla (Vauxhall) Astra II. Obecnie mieszkam w Anglii. Od pewnego czasu moje auto ma problem z mocą, a dokładnie traci ją. A więc zauważyłęm, że po ruszeniu i kilku minutach, podczas jazdy spadają obroty i samochód gaśnie. Szczególnie bardziej to zdarza się jak jest większy pobór energii (np. włączone, ogrxeanie, radio, światła, ogrzewanie szyby tylnej). Wyskoczył CHECK ENGINE. Zauważyłem również, że jak pada deszcz (jest wilgotno) to cały czas auto nie ma pełnej mocy. Ale ogólnie nawet jak jest rozgrzany, po np. 50 km, wrzucam na luz, a obroty spadają i auto gaśnie. ponadto praca silnika jest inn, nierównomierna, często też samochód szarpie (drga). Wziąłem na komputer no do wymiany świece i cewka zapłonowa. Ale po m-cu ponownie to samo. Znów check engine, Wciskam gaz a on nie ma mocy, przy ruszaniu często gaśnie. Czasami jak pogodnie, i po dłuższej jeździe, za pól godziny ruszę to jakby trochę lepiej. Ale po dłuższej jeździe znów obroty spadają. Kolejny mechanik, i znów świece i cewka. I znów to samo. Nawet jak włącze ogrzewanie to długo leci zimne powietrze, a szyba tylna to mni się odmraża po 20km.

Tak więc moje pytanie: co to może być????

Wydaje mi się, ze to coś psuje mi raczej cewkę, która nie jest raczej winowajcą jak podaje komputer. A kupuję części oryginalne!

Zwracam się z Wielką Prośbą do Forumowiczów, pomóżcie. Tym samochodem boję się gdzieś dalej jechać. I tylko cewki m i padają i samochód nawet pod niewielką gókę nawet na jedynce nie da rady wjechać.

Z góry Wielkie Dzięki za pomoc!!!

Pozdrawiam

Marcin

https://forum.opel24.com/topic/66844-auto-traci-moc/