Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość misiaczek410

Witam...

Jak w temacie... Predkosciomierz przeklamuje... W porównaniu z GPS i innym samochodem roznica to jakies 15-20 km/h przy 110 km/h... Czyli wskazuje 110 a w rzeczywistosci jade 90-95... Tym samym licznik kilometrow zle mierzy... Mam trzy teorie na ten temat...

1) Ktos grzebal w przeszlosci przy predkosciomierzu i zle wsadzil wskazowke...

Jak wiemy wskazowka po zdjeciu patyczka wskazowka opada... Jesli ktos nie zaznaczyl tego miejsca i wsadzil ja rownoa z patyczkiem to licznik bedzie przeklamywal...

2) Mam licznik z innym indeksem predkosci niz powinienem...

Nie wiem czy ktos nie zmienial licznika... Mozliwe ze to zrobil w zwiazku np z checia posiadania obrotka i wstawil licznik ze zlym indeksem predkosci...

3) Mam zly rozmiar kol...

Mozliwe ze licznik jest OK a po prostu kola sa w zlym rozmiarze... Wiadomo ze jesli mamy mniejsze kola niz powinnismy to kreca sie one szybciej i tym samym przeklamuja...

Macie jakies pomysly jak doprowadzic moj predkosciomierz do ladu?? a moze jest jakis sposob na ustalenie na jakich kolach powinien jezdzic moj samochod i o jakim indeksie predkosci powinien byc moj licznik?? Moje autko to Opel Astra F kombi X16XEL 1999 r

A moze istnieje jakas zaleznosc miedzy wielkoscia kol i indeksem predkosci predkosciomierza i jest to gdzies podane?? Jesli tak to, prosze, podajcie mi to...

Specjalnie nie podaje ani rozmiaru kol ktorych uzywam ani indeksu predkosci zeby nikogo nie sugerowac...

https://forum.opel24.com/topic/6727-mam-problem-z-pr%C4%99dko%C5%9Bciomierzem/

Gość Anonymous

Znajomy tez to miał tylko on miał vectre A cofnoł licznik przed sprzedazą i zanizał o 20/25 km a zdziwił sie jak jechał do Poznania i miał na zegarach 120 km a wyprzedzał go na luzaka Tir :wesoly: docisnoł do konca pedał skala sie skonczyła a pod noga jeszcze sporo miejsca ???

https://forum.opel24.com/topic/6727-mam-problem-z-pr%C4%99dko%C5%9Bciomierzem/#findComment-299396

miałem w takiej astrze indeks w1102 a rozmiar kół 175/65/14

Moze tez byc 185/60R14,ale najbardziej zbliżony do nieprzekłamywania jest 165/70R14.

Jest tez oczywiście 175/70R13 i 155/80R13

https://forum.opel24.com/topic/6727-mam-problem-z-pr%C4%99dko%C5%9Bciomierzem/#findComment-299367