Gość dragus1208 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Witam. Mam następujący problem z moją Astrą 2.0DTI (1998r.). Podczas jazdy nieregularnie przygasa podświetlenie i wyłączają się zegary. Jest o chwilowe i po chwili problem znika. Co może powodować takie zachowanie?? Od czego zacząć diagnozę??   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67360-ga%C5%9Bnie-pod%C5%9Bwietlenie-pod%C5%9Bwietlenie-kokpitu-i-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85-si%C4%99-zegary-astra-2/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gawlak Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 od poprawienia stykow zegarow   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67360-ga%C5%9Bnie-pod%C5%9Bwietlenie-pod%C5%9Bwietlenie-kokpitu-i-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85-si%C4%99-zegary-astra-2/#findComment-517384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dragus1208 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Pisałem już kiedy problemu jeszcze praktycznie nie było, teraz w końcu zaczyna się robić coraz gorzej. Na początku przy wyższej prędkości zapalała się żółta kontrolka silnika ale nie było żadnych skutków ubocznych. Sprawdzałem w domu błędy ale żadnych nie wykazało. Teraz zaczęły dopiero dziać się prawdziwe cuda :-). Zdarzenia są losowe, i dzieje się tak od jakichś 2-3 tygodni. Np. dzisiaj jadę i zapala się żółta kontrolka rezerwy, gasną wszystkie światła poza dziennymi ( w środku również), gaśnie podświetlenie zegarów i wszystkie kontrolki. Wskaźnik paliwa i temperatury cofa się do 0 a prędkościomierz i obrotomierz zatrzymuje się w takiej pozycji w jakiej był kiedy wszystko zgasło. Nie działają też światła awaryjne i kierunki. No i jest tak przez 10sekund - 3 minuty, nagle wszystko się zapala, wskazówki zegarów idą do końca ale tak szarpią, włączają się awaryjne i po chwili wszystko jest po staremu. Najciekawsza sytuacja stała się kiedy wróciłem do domu. Kiedy wjeżdżałem na podwórko własnie stała się powyższa sytuacja, zatrzymałem się i chcę zgasić samochód, przekręcam kluczyk na pozycję 0 a samochód dalej pracuje :-), mało tego, wyjmuję kluczyk ze stacyjki a on również dalej pracuje . A ta żółta kontrolka teraz nie zapala się sporadycznie tylko zawsze. Udało mi się również uzyskać ją włączając maksymalne obciążenie elektryki, wtedy po minucie - 2 postoju również się zapala. Gdzieś wyczytałem że winne może być ładowanie co również wydawało mi się prawdopodobne bo nie wiem czy było tak wcześniej, czy dopiero teraz ale im większe obciążenie instalacji włączę tym słabiej świeci podświetlenie liczników. Ładowanie natomiast jest prawidłowe, przy full obciążeniu na wolnych obrotach skaczę o 13,6V w górę. Akumulator dobry. Abyście znowu nie zamknęli mojego tematu twierdząc że mam sprawdzić błędy to ponownie sprawdzałem błędy na różne sposoby, byłem nawet u 2 elektryków i w żadnej konfiguracji nie wykazało żadnego błędu. Poradźcie mi od czego zacząć, gdzie szukać przyczyny?? Autko to Opel Astra 2 1998r. 2.0 DTL z klimą. Połączyłem tematy. Pomyśl zanim założysz kolejny. bad Edytowane 11 Maja 2014 przez bad   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67360-ga%C5%9Bnie-pod%C5%9Bwietlenie-pod%C5%9Bwietlenie-kokpitu-i-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85-si%C4%99-zegary-astra-2/#findComment-537312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cris91 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Ja miałem kiedyś sytuację w której przy obrotach ok 1500 wzwyż zapała mi sie kontrolka ABS, wyłączało się wspomaganie, zegary staneły w miejscu. Po spadku obrotów do biegu jałowego wszystko wracało do normy. Diagnoza: regulator napięcia. Po wymianie problemy z ładowaniem aku. Przy okazji po za regulator padł mostek diodowy. Sprawdź najpierw alternator   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67360-ga%C5%9Bnie-pod%C5%9Bwietlenie-pod%C5%9Bwietlenie-kokpitu-i-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85-si%C4%99-zegary-astra-2/#findComment-537363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gawlak Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 napisz dokladnie jakie masz ladowanie i w jakich warunkach bo to przy full obciążeniu na wolnych obrotach skaczę o 13,6V w górę niewiele nam podpowiada poprawne to przedzial 13,9 14,4 bez obciazenia powyzej lub ponizej masz winnego kolega wyzej napisal juz co   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67360-ga%C5%9Bnie-pod%C5%9Bwietlenie-pod%C5%9Bwietlenie-kokpitu-i-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85-si%C4%99-zegary-astra-2/#findComment-537453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dragus1208 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Bez obciążenia napięcie ładowania waha się w granicach 14,1-14,2V także w prawidłowym zakresie. Cris, u mnie wspomaganie działa po tym jak wszystko się wyłączy, a zamiast kontrolki ABS zapala się kontrolka rezerwy :-). Z tego co udało mi się zauważyć to zachowanie jest nie zależne od prędkości czy obrotów silnika, nieraz pojawi się na postoju przy 1000RPM, czasami na trasie przy 2,500RPM. Czasami też zdarzy się tak ( ale to czysty przypadek ), że np. włączając i wyłączając światła awaryjne wszystko wraca do normy, albo włączenie i wyłączenie wycieraczek, przypuszczam że to zbieg okoliczności ale może naprowadzi to was na jakiś trop. Jestem elektronikiem i po drobnych rozmyślaniach wpadłem na pewien pomysł. Gdzie w tym samochodzie znajduje się główna elektronika sterująca?? Przypuszczam że gdzieś mogły pojawić się zimne luty co powoduje losowe rozłączanie któregoś z elementów Edytowane 12 Maja 2014 przez dragus1208   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67360-ga%C5%9Bnie-pod%C5%9Bwietlenie-pod%C5%9Bwietlenie-kokpitu-i-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85-si%C4%99-zegary-astra-2/#findComment-537470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi