Skocz do zawartości

Opel astra awaria silnika jechalem coś szczeliło i zgasła i konieć nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam opla astrę f 91r 1.4 niedawno kupiłem. Dziś gdy jechałem do domu 300 m przed domem niesposziewanie coś szczeliło i zgasła i już nie odpala nie wiem co się stalo rozrusznik kręci pasek rozżądu caly. Tydzień wcześniej zaczeła dziwnie odpalać rozrusznik słabo kręcił i jak już miała zapalić to coś żgrzytało, a teraz jak próbuję ją odpalić to cały czas tak żgrzyta tak jak wcześniej gdy już zapalała.

Ja myślę że to pompa albo coś na wale. Zapomniałem o najważniejszym dzis rano przed tym zdarzeniem jak ja odpaliłem to coś też szczeliło tak jak wtedy gdy zgasla na drodze puźniej jechałem i bylo to samo ale myślałem że coś gdzieś wpadło i za 3 razem jak szczeliło tak koniec. Czakam na odpowiedzi z góry pozdrawiam.

Edytowane przez sdsds

posprawdzaj najpierw i pozniej pisz na forum.

do sprawdzenia,,,

-iskra

-paliwo

-powietrze

-rozrzad

rozrzad sprawdzilbym dokladnie, zaczynajac od znakow czy wszystko gra. Obroc walem kilka razy, wykrec swiece...ale od rozrzadu zacznij.

Gość Krzysiek325e

A powiedz jeszcze czy kręci rozrusznikiem :?:

no powiedzmy silnikiem

Edytowane przez Krzysiek325e

Gość Krzysiek325e

Ale tylko kręci ?

Jak tak to weź i go wykręć i zobacz w jakim stanie jest zębatka na rozruszniku i na kole.

A jeszcze lepiej jak byś wyjął sobie rozrusznik i go bezpośrednio w aku uruchomił (na zewnątrz) tylko uważaj żeby Ci nie odleciał ;p

Oczywiście zanim go zaczniesz demontować, to odłącz aku w aucie, żeby jakiejś zwary nie zrobić.

Wiesz jak go uruchomić poza autem ?