Gość Kacper Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Przy okazji wymiany zrobiłem kilka fotek - może komuś ułatwię decyzje czy zrobić to samodzielnie. Wymianę rozrządu zaczynamy od zdemontowania wycieraczek i panelu podszybia. Demontujemy rurę usztywniającą Odkręcamy widoczne śruby trzymające mechanizm wycieraczek Trzeba też odkręcić zbiorniczek płyny sprzęgła aby nie blokował mechanizmu przy wyjmowaniu. Kable które są na obudowie rozrządu wciągamy na górę na pokrywę Następnie skrzynka bezpieczników do góry aby wymontować akumulator i zbiornik płynu do spryskiwaczy. ( u mnie jest tam dodatkowo widoczny zbiorniczek płynu hamulcowego ze względu że to wersja angielska) Po wyjęciu zbiorniczka wyjmujemy akumulator i mamy już dostęp do paska osprzętu. Luzujemy napinacz zakładając klucz na jego śrubę i pchamy w kierunku kabiny i zdejmujemy pasek osprzętu Potrzebna będzie teraz nasadka TORX E10 i głęboka nasadka 10 do odkręcenia osłony rozrządu Podnosimy i zabezpieczamy autko, zdejmujemy koło i osłonę w nadkolu. Odkręcamy kolo pasowe i ustawiamy na znaku. Sprawdzamy czy górne kola są też na znakach, jeśli nie to kręcimy kołem wału o kolejne 360 stopni. Blokujemy za pomocą blokady własnej konstrukcji, lub przeznaczoną do tego celu blokadą kół rozrządu. Ja wybrałem opcje nr 1 Luzujemy napinacz i zdejmujemy pasek. Po założeniu nowego paska w ten sam sposób napinamy. Demontujemy napinacz, rolki, pompę wody (imbus 6) wycieramy do sucha odtłuszczamy i montujemy. Ja nową pompę wody delikatnie przesmarowałem silikonem. Montujemy nowe elementy na swoje miejsce Zwrócić należy uwagę na kierunek założenia paska - strzałki na pasku Po założeniu paska ustawiamy napinacz i dokręcamy śrubę. Na zakończenie obracamy powoli walem aby sprawdzić czy wszystko gra i składamy w odwrotnej kolejności. Jeszcze schemat paska osprzętu a by się nie zaplątać przy składaniu. Uzupełniamy płyn odpalamy silnik i czekamy aż otworzy się termostat. Po ostygnięciu uzupełniamy. Robimy jazdę próbna i po powrocie cieszymy się z wykonanej pracy Jak ktoś będzie chciał zerknąć jeszcze schemat rozrządu to jest tu http://forum.opel24.com/topic/6167-rozrzad-sintra/?p=489908 Można tam tez dopytać o szczegóły w razie wątpliwości.   Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/67575-wymiana-rozrz%C4%85du-sintra-x22xe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi