Skocz do zawartości

szarpanięcie / stuknięcie przy dodawaniu i puszczaniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Od dłuższego czasu mam w mojej corsie denerwujący problem podczas jazdy na 4 i 5 biegu po dodaniu i odpuszczeniu gazu czuć lekkie szarpnięcie i stuk. Na pozostałych biegach tego nie zauważyłem. Dodam jeszcze że czasami podczas zmiany biegów głównie z 1 na 2 tak czasami tak stuknie i szarpnie że aż całym autem zatrzęsie. Mechanicy nie wiedzę co jest grane gadali, że sprzęgło potem że poduszki silnika. A teraz wam powiem co już zrobiłem a problem dalej nie ustał.

- wymiana kompletu poduszek silnika (oprócz bocznych bo dobre)

- 2 miesiące temu wymieniony cały komplet sprzęgła razem z dwumasem wszystko nowe z firmy luk dodam że musiałem znowu wymienić poduszkę tą pod skrzynią biegów wytrzymała około 5 miesięcy przypuszczam że to wina tych szarpnięć i stuków

- ostatnio mi wywaliło 8 razy błąd że EGR zablokowany i auto traciło moc, więc ściągnąłem egr i kolektor ssący wszystko ładnie wyczyściłem i złożyłem z nowymi uszczelkami. błędu już nie wywala i samochód nie traci mocy, ale te szarpania i stukania dalej zostały.

Mięsiąc temu auto miało przegląd i żadnych problemów z zawieszeniem nie stwierdzono.

Chociaż różnie to bywa z przeglądami, teraz i tak podjadę na dokładne oględziny zawieszenia u sprawdzonego mechanika.

Już urwania głowy i nerwicy z tym dostaje a nie wiem co może być przyczyną bo w magię nie wierzę. Szukałem w necie na różnych forach to wszyscy wskazują głównie na poduszki silnika, egr albo sprzęgło. Problem narasta i coraz bardziej mnie wkurza. Miał ktoś może taki lub podobny problem. Czekam na wasze sugestie i porady. Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI.

Aha zauważyłem jeszcze że po wymianie kompletu sprzęgła, podczas zwiany biegów jak auto wytraca obroty gdy wciskam pedał sprzęgła słyszę i czuję szeleszczenie.

https://forum.opel24.com/topic/67708-szarpani%C4%99cie-stukni%C4%99cie-przy-dodawaniu-i-puszczaniu-gazu/

Dzisiaj bujałem autem do przodu i do tyłu na wszystkich biegach i podczas bujania w tył słyszałem stuknięcie, lokalizując je przy otwartej masce dźwięk dobiega ze skrzyni biegów. Czyżby skrzynia do roboty?

Gość TomekCorsa

Dzisiaj bujałem autem do przodu i do tyłu na wszystkich biegach i podczas bujania w tył słyszałem stuknięcie, lokalizując je przy otwartej masce dźwięk dobiega ze skrzyni biegów. Czyżby skrzynia do roboty?

Witam. Mam te same objawy. Jak poradziłeś sobie z problemem ??

Jeszcze sobie nie poradziłem. Jutro na 9 jestem umówiony z mechanikiem na dokładne sprawdzenie, mam nadzieje że uda mu się coś ustalić. Jak uda się zlokalizować przyczynę to napisze.

A więc tak mam do wymiany przednie amortyzatory i końcówki drążków. Co do tych szarpnięć i stuknięć to faktycznie mechanik stwierdził, że to występuje ale nie mógł tego zlokalizować i stwierdził żeby jeździć aż się bardziej nie pogłębi. Sprawdzał dokładnie podwozie coś tam przy skrzyni biegów i wszystko jest niby ok. A dźwięk ze sprzęgła nie słyszalny dla mechanika. We wtorek oddaję auto do roboty do innego mechanika na wymianę amorków może on coś zlokalizuje bo już mu powiedziałem o problemie, ale ogólnie rzecz biorąc to ciężki orzech do zgryzienia, nikt nie wie co to może być.

Gość TomekCorsa

Jadę do Łeby jeszcze raz i jak pomyślę że to pukanie z 4 na 5 będę znowu słyszał to mnie trzęsie. No ale jak nie można tego namierzyć to ... radio dam głośniej ;)

Dzisiaj dałem autko na wymianę amorków, okazało się że oprócz końcówek drążków padły też drążki. Najpierw mi to wymienią a później mają się przysłuchać tym objawom. Jutro wam napiszę co nowego jak odbiorę auto. A co do dwumasy to mam cały nowy komplecik luka razem z dwumasą, a problem dalej ten sam.