Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

Potrzebuję pomocy jak w temacie. Dopiero co zakupiłem Corsę B 1.2 16V 65KM (X12XE) z 2000r.

Posiada ona klimatyzację, która - jak to zwykle bywa - miała być do nabicia. Okazało się jednak, że ma ucięte kable zasilające (jak sądzę - dwie żyły). Chciałbym (z pomocą mechanika) uruchomić ten przybytek :-) Czy ktoś, kto ma taki model może zrobić zdjęcie, w którym miejscu są te przewodu podłączone do wiązki elektrycznej? Albo w ogóle w jakieś miejsce?

Z góry dziękuję za pomoc! Niech łaska spłynie na Was i cały ten kraj a paliwo w Waszej okolicy niech potanieje o 50% :-)

https://forum.opel24.com/topic/67810-uci%C4%99te-kable-zasilaj%C4%85ce-spr%C4%99%C5%BCark%C4%99-corsa-b-12-16v/

A jakie masz kolory kabli bo mi wychodzi (mam schemat ale do innego silnika) że ma być brązowo niebieski, który idzie do przekaźnika sprężarki klimatyzacji oraz brązowo żółty który idzie do wyłącznika termicznego.

Ze schematów tak wygląda że wszystkie mają tak samo instalację tylko różnią się doprowadzeniem do urządzenia sterującego multec/diesel.

Edytowane przez koni2305

Widziałem obcięte brązowy i czarny (a może to zabrudzony granat). Innych nie widziałem. Możliwe, że będą z innej strony. A urządzenie sterujące... gdzie to się znajduje? Przeszukałem wczoraj jakieś serwisy z grafiką i znalazłem coś takiego: post-43614-0-80933400-1402897531_thumb.jpg

A tu silnik, który ma jeszcze ten kabel. Na górze, przy wiązce przewodów jest numer zaznaczony na żółto. Czy to jest oznaczenie wersji kabli dla aut z klimatyzacja? {czy takie w ogóle są?}post-43614-0-82486800-1402897539_thumb.jpg

Brakuje tej białej wtyczki i miejsca, gdzie się ją wpina. Na jakimś zdjęciu widziałem, że jest ona tuż obok osłony kolektora wydechowego - nie mniej :-) i tak mam brak czegokolwiek. Help! ;)

Nie mam jak zeskanować obrazków. Korzystam z książki takiej:

http://allegro.pl/opel-corsa-93-od-1993-obsluga-i-naprawa-i4297403060.html

Dostępna w Empikach. Jak masz gdzieś Empik najlepszym rozwiązaniem byłoby podejść, na końcu są schematy elektryczne i zaznaczone miejsca gdzie szukać poszczególnych elementów. Tutaj widzę do trochę nowszych wersji od 2000r. prawdopodobnie będzie opis też do twojego silnika:

http://allegro.pl/opel-corsa-i-tigra-instrukcja-ksiazka-napraw-srl-i4268726036.html

Edytowane przez koni2305