Skocz do zawartości

kod silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kacper331

Kupiłem Astre H rocznik 2011. Na fakturze mam wpisany kod silnika A16XER 1,6 TWINPORT ECOTEC 85kW. Z opisów wynika, że rozrząd napędzany jest paskiem. W serwisie oświadczono mi że tam jest łańcuszek rozrządu. O co chodzi? Może ktoś oświeci laika. Somochód mam od początku. Z góry dziękuję.

https://forum.opel24.com/topic/67903-kod-silnika/

Gość FatherTom

"A16XER - wolnossący silnik o poj. 1598 cm3. zastosowano w nim zmienne fazy rozrządu umożliwiające zmianę kąta otwarcia zaworów ssących do 60o i wydechowych do 45o. Zwiększa to elastyczność jednostki napędowej i - dzięki regulacji czasu współotwarcia zaworów ssących i wydechowych - umożliwia rezygnację z zaworu recyrkulacji spalin. Luzy zaworowe są kasowane za pomocą popychaczy szklankowych o odpowiednio dobranych grubościach denek. Napęd rozrządu zrealizowano za pomącą pasa zębatego. Nie napędza on jednak - tak jak w poprzednich modelach Astry - pompy cieczy. Tym zajmuje się pasek wieloklinowy. W celu poprawy odprowadzania ciepła zastosowano natrysk oleju na denka tłoków. Podczas pracy silnika olej oddaje ciepło w chłodnicy cieczy chłodzącej. Dzięki temu silnik szybciej osiąga właściwą temperaturę. Zastosowano również sterowany termostat. Przy małym obciążeniu silnika termostat jest podgrzewany elektrycznie dzięki czemu otwiera się przy wyższej temperaturze.
Wykorzystano również zjawisko doładowania dynamicznego poprzez instalację kolektora dolotowego o zmiennej długości kanałów. W zakresie niskich i średnich prędkości obrotowych powietrze trafia do silnika przez kanał o długości 620mm. Po przekroczeniu 4000 obr/min. powietrze jest kierowane do krótszego kanału o dł. 288 mm. 90% momentu obrotowego jest dostępne od 3000 obr/min.
Jak każdy silnik benzynowy w Astrze J również ten ma elektrycznie sterowaną przepustnicę i moduł zapłonowy na świecach. Katalizator zintegrowany jest z kolektorem wydechowym i nadzorowany przez dwie podgrzewane sondy lambda. Moc maks. 85 kW (115 KM)/6000 obr/min.
Moment maks. 155 Nm/4000 obr/min." (źródło http://www.astra.auto.pl/silniki-opel-astra-j#a16xer)

https://forum.opel24.com/topic/67903-kod-silnika/#findComment-544057