Skocz do zawartości

Astra G 1.6 16v silnik słabo się zbiera na benzynie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysztofm

Witam,

Mam problem z Astrą G 1.6 16v jak silnik się rozgrzeje to na benzynie słabo się zbiera a na LPG chodzi ok.

Na zimnym silniku, silnik odpala na benzynie i wszystko jest ok (przyspierza bez problemów). Ale jak silnik się zagrzeje i przełącze z LPG na benzyne to silnik sie dławi podczas przyspieszania. Na wolnych obrotach silnik pracuje równo.

Dodam że ostatnio miałem problemy z wypadaniem zapłonów na 1 cylindrze, ale wymieniłem listwe zapłonową (delphi) i swięce zapłonowe (orginalne) - zapłony przetały wypadać. Wyczysciłęm też przepustnice - obroty na biegu jałowym przestały falować. W zeszły piątek podczas jazdy do pracy silnik mi zgasł, ale po krótkiej chwili odpalił.

Jestem na 90% pewien że z układem zapłonowym wszystko jest ok. ,czyli zostaje układ zasilania paliwem.

Czy to mogą być oznaki padającej pompki paliwa lub problem z odpowietrzeniem zbiornika paliwa ? Filtr paliwa wymieniałem jakieś 4 miesiące temu.

Na domiar złego od pewnwgo czasu zaczołem czuć benzyne w kabinie przy włączonym nawiewie powietrza (dodam że problem nie wystepuje cały czas). Sprawdzałem komorę silnika nie widać żadnego przecieku, wąchałem też przewody paliwowe na pracującym silniku i nic. Zdaje mi się że czułem benzyne przy podszybiu w platikowej kartce. Wiem że w prawym błotniku jest filtr węglowy ale jeszcze tam nie zaglądałem.

Czy miał ktoś pdobny problem ? Czy te problemy mogą być powiązane ze sobą ?

Pozdrawiam

Krzysztof

https://forum.opel24.com/topic/68161-astra-g-16-16v-silnik-s%C5%82abo-si%C4%99-zbiera-na-benzynie/

Gość FatherTom

1. Jaka instalacja gazowa ?

2. Benzynę czuć gdy jedziesz na benzynie, czy na LPG też ?

Jeżeli dzieje Ci się to gdy jedziesz na benzynie to na początek sprawdź może czy masz dokręcony i szczelny zawór na listwie wtryskowej http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fimg134.imageshack.us%2Fimg134%2F1769%2Fregulatorxd6.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fforum.vectraklub.pl%2Findex.php%2Ftopic%2F95951-cieknacy-zawor-na-listwie-wtryskowejzapach-paliwa-w-kabinie-pomocy%2F&h=480&w=640&tbnid=Ckd1tM-mI0aSEM%3A&zoom=1&docid=qNn8rz5F25WwpM&ei=xxzEU6_XDIfk4QTZtICwCg&tbm=isch&ved=0CHkQMyhTMFM&iact=rc&uact=3&dur=1700&page=4&start=72&ndsp=27

Dodam że ostatnio miałem problemy z wypadaniem zapłonów na 1 cylindrze,

Może czujnik położenia położenia wału korbowego.

Edytowane przez FatherTom

Gość Krzysztofm

Witam,

1. Instalacja gazowa firmy AG, listwa wtryskowa Matrix - 50tys zrobione na instalacji.

2. Zdawało mi sie że czuć na LPG, ale nie jestem na 100% pewien. Będe obserwował.

Dzisiaj dokręciłem ten zawór na listwie i zrobiłem 30 km i narazie nic nie czuć.

Odnośnie czujnika położenia wału to wymeniałem go z dwa lata temu. Na LPG astra przyspiesza że aż w siedzenie wciska :).

Poz.

Krzysztof

Gość FatherTom

Dzisiaj dokręciłem ten zawór na listwie i zrobiłem 30 km i narazie nic nie czuć.

Pojeździj jeszcze i będziesz miał odpowiedź, ale często ten niedokręcony zawór jest winowajcą zapachu paliwa w kabinie.

Gość Krzysztofm

Witam,

Niestety to chyba nie ten zawór, benzyne czuć na LPG tak jak by po gwałtownym hamowaniu.

Odnośnie pracy silnika na benzynie to sprawdziłem dzisiaj MAP sensor i myśle że to może być przyczyna że na benzynie żle sie zbiera.

A mianowicie zmierzyłem napięcie masa do akumulatora plus do środkowego zielonego przewodu MAP sensora.

Wyniki:

• Przy właczonym zasilaniu napięcie około 4.8V
  • Przy zapalonym silniku od 1,4 V i po rozgrzaniu spadło do około 1,06V
  • Przy dodawaniu gazu zamiast rosnąć napiecie spadało nawet do 0,7 V, na początku jak by rosło do 2,6 V a pózniej spadek. (Z tego co kojarze to powinno rośnąć przynajmniej do tych początkowych 4,8 V)

A silnik reaguje lepiej na zimnym bo chodzi na ssaniu i czas wtrysku jest wydłuzony (w początkowej fazie sygnał z czujnika temperatury), a jak ssanie przestaje działać to się muli (bo sygnał z map sensora jest błedny).

Co o tym myślicie, mam racje ?

Jaki firmy kupić map sensor ? Orginalnie był zamonowany DELCO Electronics.

Pozdrawiam

Krzysiek

Gość FatherTom

Wyczysciłeś przepustnicę to nie zaszkodzi teraz wyczyścić silniczek krokowy (nie wiem czy nie jest zespolony z przepustnicą) oraz zawór egr.

• 2 tygodnie później...