Gość lary Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Witam, Od jakiegoś czasu nie działała mi klimatyzacja w Opel Corsa C 1.7 DTI (2002 rok). Dzisiaj z kolegą sprawdzaliśmy czy cewka (robiąca za sprzęgło) i sama sprężarka są ok. Podłączyliśmy kable z akumulatora wprost do wtyczki wychodzącej ze sprężarki. Na wyłączonym silniku było widać i słychać klik zaskakującej pokrywy przy kole pasowym od sprężarki, czyli wyglądało na to, że cewka jest ok. No to stwierdziliśmy, że spróbujemy zrobić to samo na włączonym silniku - wszystko działało (klima chłodziła), z tym, ze kolega ciut za długo trzymał włączoną sprężarkę na krótko i wybiło zawór bezpieczeństwa z układu klimatyzacji - za wysokie ciśnienie. Po tym wydarzeniu cewka już nie klika, a co więcej robi zwarcie; jak ją podłączaliśmy na krótko to strasznie grzały się przewody (te którymi ją podłączaliśmy). Prawdopodobnie trzeba ją wymienić - prosiłbym o potwierdzenie. Dodatkowo przydałaby mi się informacja czy cewka w Dieslu i benzynie jest taka sama (widziałem różne aukcje); wydaje mi się, że tam były montowane te same sprężarki - proszę o komentarz. Dodatkowo nie wiem czy sprawa jest powiązana, ale przy całej tej zabawie przestała gasnąć kontrolka ładowania akumulatora - samo ładowanie jest; sprawdzaliśmy napięcie miernikiem. Najprawdopodobniej padła któraś dioda wzbudzania - prosiłbym również o radę w tej sprawie. Z góry dzięki za pomoc.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/68226-corsa-c-cewka-klimatyzacji-po-pod%C5%82%C4%85czeniu-na-kr%C3%B3tko-robi-zwarcie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi