Gość wiertara Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Witam. Przebywam aktualnie na urlopie i nie mam za wiele dostępnych narzędzi w tym wakuometru a protestuje mi moja zafira DTL słabnąc strasznie i wywalając błąd P0400-5. Kupił bym i wymienił co trzeba ale nie jestem pewien usterki. To co wiem na pewno to to, że kontrolka nie oświeca się przy naciskaniu hamulca - raczej losowo, choć najczęściej na wolnych obrotach. Hamulec działa zawsze bez zarzutu. Podczas jazdy z podglądem parametrów widzę, że ciśnienie doładowania rośnie bardzo powoli a nie jak kiedyś gwałtownie ponad 2bar po czym lekki spadek. Sugeruje to problem z otwieraniem "gruszki" przy turbinie. W przewodach podciśnieniowych sucho więc olej przez pompę nie leci. Po wyjęciu rurki z pompy i zassaniu słychać terkotanie zaworków. Najwięcej powietrza puszcza zaworek sterujący EGR (jest inny niż dwa pozostałe). Nie wiem czy nie on jest uszkodzony ponieważ po odpaleniu auta na wolnych obrotach i obejściu na krótko zaworka przy turbo gruszka rusza się jakieś 3-4mm natomiast po zaślepieniu wężyka podciśnienia podłączonego do zaworka sterującego EGR gruszka przy turbo przemieszcza się w pełnym zakresie. Pytanie jest takie, czy to raczej wina za mocno puszczającego zaworka czy za mało wydajnej pompy? Ewentualnie co jeszcze można w tej sprawie zrobić dwona śrubokrętami, kombinerkami i płucami Dodam, że elektrozaworek sterujący EGR rozebrałem i nie widzę w nim żadnych uszkodzeń (membranka cała, sprężynki całe i na miejscu).   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/68432-zaworek-czy-pompa-vacum-p0400-5/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wiertara Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Dla potomnych - pompa vacum była słaba (nie wiem na ile ale na zakupionej używce od razu przestał błędy wywalać) i pęknięta membrana w zaworze egr (to akurat znalazłem przypadkiem). Elektrozaworek był sprawny.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/68432-zaworek-czy-pompa-vacum-p0400-5/#findComment-549869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi