Skocz do zawartości

Pomarańczowa kontrolka z błyskawicą Opel Astra G

Rekomendowane odpowiedzi

Gość monika3640

Witam Forumowiczów.

Może ktoś z Was byłby w stanie doradzić mi w sprawie mojej Astry, 1,6 benzyna (bez LPG), 99 rok, 181000 km.

Chodzi o to, że przy większej prędkości ok. 130 km/h zapala się pomarańczowa kontrolka z błyskawicą. Czasami gaśnie sama, czasami dopiero po zgaszeniu silnika. Przeglądałam już inne posty dotyczące tego tematu, jednak często Astry mają LPG, lub w diagnostyce wychodzą problemy Z EGR. W mojej Astrze wymieniałam EGR i termostat jakieś 3 tygodnie temu, więc nie sądzę, żeby to było przyczyną. Wybieram się w dłuższą trasę, dlatego chciałabym wcześniej rozwiązać ten problem.

Dziękuję za wszelkie porady.

https://forum.opel24.com/topic/68451-pomara%C5%84czowa-kontrolka-z-b%C5%82yskawic%C4%85-opel-astra-g/

w diagnostyce wychodzą problemy Z EGR

Rozumiem, że odczytałaś błędy przed załozeniem tego tematu?

Pamiętaj, że my tu nie posiadamy szklanej kuli i nie odgadniemy jaki błąd jest zapisany w ECU Twojego silnika.

Gość monika3640

Rozumiem, że nikt tutaj nie jest czarodziejem. Nie, nie odczytałam jeszcze błędów, z tego względu, że nie znam się na tym i nie będę robić tego sama. Chciałam się tylko poradzić zanim pojadę z tym do mechanika, bo on będzie chciał zaraz połowę auta wymienić i po prostu nie chciałabym dać się naciągnąć.

Spróbuj wcisnac pedał hamulca i gazu do oporu.Przekrec zapłon i licz mrugniecia. 10 mrugniec to zero a kody sa czterocyfrowe

Tyle ze nia w kazdej astrze ta metoda działa.

Gość monika3640

Dziękuję, za godzinę wyjdę z pracy to spróbuję.

W mojej niestety nie działa... Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

Gość monika3640

Mój silnik to 1,6 75 km X16SZR GM Multec S.P.I..

Dostałam link do Corsy.

Czy Astra i Corsa to w tym wypadku te same silniki?

DIAGNOSTYKA

Jesli masz złącze w autku to sama poradzisz..

Po znalezieniu kodu procedura jest taka - usuniecie awarii, skasowanie błędu..

usuniecie awarii, skasowanie błędu

...a nie jak to mają w zwyczaju robić pseudofachwcy- podłączenie komputera, usunięcię błędu, odarcie z kasy właściciela (który za chwilke oczywiście znów wróci po usługę).

Gość monika3640

Wielkie dzieki za link powyzej! Wlasnie zagladalam u siebie w przestrzen nad pedalami, ale nie moglam znalezc tej kostki. Teraz przeczytalam, ze znajduje sie miedzy dzwignia zmiany biegow i hamulca recznego. Zaraz bede probowac.