Skocz do zawartości

spalanie i eksploa 2-litrówek i V6 - opinie (vectra & om

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

witam!moja Omega 2.0 8v po miescie spali miedzy 10a11 litrów, na trasie jest wiele lepiej przy spokojnej jezdzie około 100-110km/h potrafi sie w 7 litrach zmiescic!

wiadomo przy wiekszych prędkościach spali i 8 i nieco ponad.no ale cos za cos!

Gość Anonymous

ja posiadam vectrę b 1.8 16V w kombiaku i mam instalację gazową 4 generacji i spalanie mam nastepujące - miasto z właczona klimą 10-12 l, trasa max. 11- min. 7. pewnie w miescie dało by radę troszke oszczędniej ale poco?? żeby bylo oszczędniej to sobie gaz zalożylem, a silnik i tak swoje musi spalić :roll:

• 2 miesiące temu...
Gość Anonymous

Mi się udało na trasie zejść do 7,6 l / 100 km. Prędkość 90 - 110 km/h.

:) Zgodzę się z kolegą. :) Mam Opla Omegę 2.0 (116KM) z silnikiem CNE .Jeżdżę ekonomicznie - nie przyspieszam gwałtownie a w trasie jeżdżę 90 - 110 (120). Spalanie w trasie uzyskuję na poziomie 7,5 - 8,0. W mieście spalanie uzyskuje na poziomie 9 litrów. 10 litrów przekroczyłem tylko zimą (dokładnie 10,7). Da się spalić mało i mieć przy tym radość z jazdy. :)

Pozdrawiam i zachęcam do jazdy ekonomicznej i spokojnej. :)

[ Dodano: Pon Lip 21, 2008 11:33 ]

I co zle, że tyle pali :lol: Przecież to auto jest ciężkie , ma prawo swoje spalić . Ale ten komfort i bezpieczeństwo :(:(

:lol: Co do komfortu i masy auta to się zgodzę. Ma swoją wagę ale gdyby porównać spalanie Omegi w stosunku do masy i przenieść to na inne auta to Omega wygrywa. Co do spalania to mając ciężką nogę ma się wiry w baku w każdym aucie . :lol:

mając ciężką nogę ma się wiry w baku w każdym aucie

Wiem coś o tym :lol: Jak ja wsiadam do jakiegokolwiek auta, to spalanie od razu skacze o 20% w stosunku do deklarowanego przez producenta i innych użytkowników. Przy mojej jeździe Seicento bierze po mieście dychę :) Czasami tylko mam wybitny nastrój na spokojną jazdę, jak wówczas gdy zszedłem x25xe poniżej 8 l na setkę.

Gość Anonymous

Według wskazań komputera w mojej omedze MV6 z 3 litrowym silnikiem spalanie na trasie przy bardzo spokojnej jeździe wyszło 7,5 l/100 km. przy ostrzejszej jeździe wyszło

8,5 l/100 km.

W mieście natomiast już jest gorzej. Potrafi dojść nawet do 15 l/100 km. Zwłaszcza jak człowiek ciągle musi się zatrzymywać, ruszać i manewrować po parkingach.

dodam jeszcze, że samochód na skrzynię automatyczną i oczywiście klimatyzację. przy włączonej klimie zwiększa się o około 0,8 l/ 100 km.

Ale za luksus się płaci....

Ja polecam mimo wszystko.

Kolego dodaj jeszcze ze 2 literki 8) . Na trasie ci tak wyszło bo może jechałeś jak emeryt 8) . Omega 2,0 16v manual w trasie spali 8-9 literków , a ty masz 3,0 i to jeszcze automat wydaje mi się , że spali więcej. Mówimy o normalnej jezdzie. Pozdro :(

nowy72, nie stresuj chłopaka na wstępie 8) widzisz że dopiero dołączył 8)

Też mam MV6, też w automacie tylko że w sedanie - takie chwilowe zużycie to równie dobrze może pokazywać i np 3L.

Wiadoma rzecz jest taka, że jak auto jest bujnięte i delikatnie sobie "pyrkoli" na granicy przerzucenia biegu to spalanie może być mniejsze ale...

O tych 15 L w mieście to można sobie pomarzyć, przy delikatnej jeździe wychodzi więcej - chyba że dużo jeździmy obwodnicami. Przy ostrej jeździe wyjdzie chyba z 20L i nie ma co się oszukiwać.

Dla zobrazowania to dane producenta:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Absolutnie nie chce kolegi stresować 8) bo zależy jakie miasto miał na myśli ( może takie jak piszesz - z obwodnicami ). Ale niech bajek nie opowiada bo omega jest ciężkim autem. Pozdro 8)