Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Jak w temacie. podpowiedzcie mi czy fakt, że przy dodaniu gazu światła mocniej swieca i mocniej wieje nawiew moze miec cos wspolnego ze słabym akumulatorem czy to moze zupełnie coś innego. Z góry dzieki :?:

https://forum.opel24.com/topic/6850-wi%C4%99cej-gazu-%C5%9Bwiat%C5%82a-mocniej-%C5%9Bwiec%C4%85-itp/

Regulator napięcia:

napięcie ładowania, przy pracującym silniku mierzone na zaciskach akumulatora powinno zawierać sie w przedziale 13,2 (13,9 wg. Emsi007) -14,4 V i być niezależne od obrotów silnika. Jeśli masz np. 14,2V to takie ma być w całym zakresie obrotów. Zakładam, że +-0,5V to żadna zmiana.

Napięcie z uszkodzonego regulatora może być albo za wysokie (zagotuje akumulator) albo za niskie (akumulator jest niedoładowany).

Ja w swojej Astrze mam bodajże 14,2V.

Jeśli czas życia akumulatora dobiega końca:

szybko się rozładowuje, ospale kręci rozrusznikiem, nierówno pracuje silnik, szybko traci energię na mrozie. Napięcie na akumulatorze sprawnym, po nocy postoju mierzone bez uruchomionego silnika nie powinno być mniejsze niż 12,5V a gęstość elektrolitu 1,27G/cm3. Zwróć zwłaszcza uwagę na napięcie, jeśli jest bliskie 12V a doładowanie prostownikiem nic nie daje i nazajutrz jest znów niskie to na pewno akumulator.

Ja mam identyczne objawy, zaczęły się z mrozami ok -5st. Jeżdżę głównie po mieście i stawiam na niedoładowany akumulator. Trzeba będzie podładować przez nockę.

Gość Anonymous

Betagoo, mały błąd kolego. napięcie ładowania 13.2 jest strasznie marne i za małe. Powinno zawierać się w granicach od 13.9V do około 14.4, 14.5V. Warunkiem podbicia gwarancji przy wymianie akumulatora jest napięcie ładowania powyżej 13.9 - na każdej karcie gwarancyjnej od aku jest to napisane.