Skocz do zawartości

Sonda lambda 1,8 16V jaki nr katalogowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość speedybike

Witam.

Po problemach z listwa zapłonową, i podejrzeniu awarii sondy lambda, niestety sonda ma usterkę : 0130 Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy

Z tego co mi wiadomo, Vectra b ma dwie sondy.

O którą tutaj sondę chodzi? Jaki jest jej numer katalogowy? Chciałbym zakupić nową i nie chce kupować na czuja...

https://forum.opel24.com/topic/68625-sonda-lambda-18-16v-jaki-nr-katalogowy/

• 2 tygodnie później...

Czyli sonda przed i za to nie to samo ?? U mnie pojawił się błąd P0136, i na kompie widać było, że nie działa ta sonda za katem (nr 2) ..

Podpowiedzcie co kupic.. Boscha ??

Czy to się da samemu wymienic czy musi to zrobić mechanior ??

EDIT..

Pogrzebałem trochę i okazuje się, że ta sonda za katem nie wpływa na pracę silnika, w razie jej awarii lub katalizatora(bo o jego pracy podaje dane) wywala błęda i zapala się CE..

Może nie warto inwestować ?? Czekać na grubszy problem z katem ?? co myslicie ??

https://forum.opel24.com/topic/68625-sonda-lambda-18-16v-jaki-nr-katalogowy/#findComment-551503

Gość speedybike

Czyli sonda przed i za to nie to samo ?? U mnie pojawił się błąd P0136, i na kompie widać było, że nie działa ta sonda za katem (nr 2) ..

Podpowiedzcie co kupic.. Boscha ??

Czy to się da samemu wymienic czy musi to zrobić mechanior ??

EDIT..

Pogrzebałem trochę i okazuje się, że ta sonda za katem nie wpływa na pracę silnika, w razie jej awarii lub katalizatora(bo o jego pracy podaje dane) wywala błęda i zapala się CE..

Może nie warto inwestować ?? Czekać na grubszy problem z katem ?? co myslicie ??

Nie warto czekac na grubszy problem, bo grubszego nie będzie.

Jes;li sonda cały czas wywala błąd to zbaczy ze jest uszkodzona.

Dla pewności mozesz sie podpiąc pod kompa i sprawdzic jej parametry.

Wymiana sondy jest banalna, odpinasz wtyczke, włazisz po auto odkecasz sondę i montujesz nową.

Ja kupiłem używkę do Vectry B, za 120 zł z przesyłką. Narazie jeżdżę z nią 3 dni, błędów nie wywala.

Nie wiem jak z Twoją sondą. Powinieneś zapytać w dziale Vectra C :)

https://forum.opel24.com/topic/68625-sonda-lambda-18-16v-jaki-nr-katalogowy/#findComment-551789