Skocz do zawartości

Astra III, 1.6 Benzyna 105 KM 77 KW Kombi

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, jako nowy uzytkownik auta mam do was kilka pytan, oczywiscie od razu sie nie zniechecajcie bo to pytania na poziomie moze przedszkola no ale ciekawi mnie to i to bardzo...

Zakupilem dosc nie dawno auto 85 tys przebiegu, 2007 rok okolo 7000 euro w Niemczech na moj gust dosc drogi zakup bo spogladajac na silnik wlasciwie nic tam ciekawego nie ma... >D tak jakby silnik nie oddawal ducha auta, czyli jakby strach troche tym jezdzic ... no ale ok np pasek rozrzadu wymienia sie dosc rzadko, a zakup takiego paska to koszt 22 euro...wiec bardzoooo nie wiele w porownaniu do Renault.

Dlaczego wybor padl na Opla ? jezdzilem caly czas Renault Laguna II 400 000 przebiegu i aktualnie raczej odstawiam auto na szrot, mimo ze nadal jezdzi. Skusilem sie na tansze czesci Astry, tymbardziej ze mieszkam w Niemczech, no ale zacznijmy

1. Auto jak mi sie wydaje nie posiada turbo ?

2. Kolo dmumasowe w tym aucie znajduje sie ?

3. Jaki olej lejecie do silnika ? widzialem 0w30

No i kwestia brania oleju, kto mi powie dlaczego PODOBNO te silniki pobieraja olej ? bo nie rozumiem, wielu ludzi uwaza to za zjawisko normalne. Tylko gdzie ten olej ucieka >D

No wlasnie jak rozwiazac problem np braku czujnika temperatury silnika ? czujnik jest, tyle ze na liczniku nie ma jego wyniku heh...co stanie sie kiedy np temperatura osiaga nagle 96 stopni ? komputer sygnalizuje ? wiem ze po kliknieciu settings mozna zobaczyc temperature ale jadac caly czas nie bede mial wlaczonego settings

Pozdrawiam serdecznie i licze na pomoc

https://forum.opel24.com/topic/68661-astra-iii-16-benzyna-105-km-77-kw-kombi/

wyszukiwarka jest na gorze po prawej stronie ( z napisem google)

mozesz sam poszperac

btw turbo nie masz bo niby skad

dwumas raczej masz

a o oleju i jego zuzyciu pisano setki jak nie tysiace razy

https://forum.opel24.com/topic/68661-astra-iii-16-benzyna-105-km-77-kw-kombi/#findComment-550756

benzyna 1,6 i dwumas? jak dla mnie coś przekombinowałeś...

Niby czemu przekombinował ja w zwykłej CD 1.2 mam "dwumas" a przynajmniej tak mi się zdaje... ;)

Autko z 2007 przebieg 85kkm hoho to super jeśli prawdziwy ale sprawdzić można. Jak tak to gratuluje ledwo dotarty i nie rozbity... może stąd ta cena jak z mobail.de ;-)

Może dla świętego spokoju jak będziesz w Ojczyźnie (taniej) wymień rozrząd i pompę wody powinieneś mieć spokój na jakiś czas.

Edytowane przez Gość

https://forum.opel24.com/topic/68661-astra-iii-16-benzyna-105-km-77-kw-kombi/#findComment-550789

Czyli spoko

Tzn dlaczego mam pewnosc, auto kupowane fakt z ogloszenia typu autoscout24 i mobile

Ale prosto z salonu Opla. O ile mozna to tak nazwac. Bardziej Autohaus + Serwis Opla Mysle ze tam chyba nie maja powodow do oszukiwania. 1 rok gwarancji na auto, wymieniony olej zaraz po zakupie, zrobiony przeglad TUV HU AU itd itd.

Dlatego 85 tys moim zdaniem nie bylo krecone, nie widac tego po kierownicy, panel jak nowy. siedzenia tez. Byla tez Vectra za 8000 euro 77 000 przebiegu jak nowka 140 koni ale cos mi nie spasila...ja daje gaz do dechy a ona nawet zrywu nie dala...co np Astra 1.6 od razu poszla po zrywach...dziwna sprawa

Czyli zyc nie umierac

brak turbo

brak dwumasy

wszystkie koszta odchodza

no a jaki olej lejecie do tego ? moze jaki jest polecany przez producenta ?

wg castrola np zalecany jest powiedzmy

zalecany EDGE 0W-30,

dobry 5W-30

dopuszczalny 5W-40

plyn chlodniczy zalecany Radicool SF ---- kliknij cala lista

Edytowane przez pectore
https://forum.opel24.com/topic/68661-astra-iii-16-benzyna-105-km-77-kw-kombi/#findComment-550849