Gość tomekopel Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Naprawiona moja Astra.....Pojechalem do mechanika opowiedzialem o problemie,podjal sie naprawy mowiac to nie jest duzy problem.Oczywiscie pierwsze podpial sie pod komputer i odczytal bledy IDS swieci bo brak jest komunikacji a ESP blad ustawienia kata kierownicy.(w samochodzie zostawilem numery wiec nie pamietam kodow)i zaczal szukac .Obejrzal podwozie,pobawil sie kompem i dal diagnoze....do wymiany sterownik Ids i chyba przekaznik abs tez i mam jechac na serwis kupic kody do kalibracji ....Po tym powiedzial ze on naprawia tylko i wylacznie rzeczy mechaniczne i na TAKIEJ GLEBOKIEJ ELEKTRONICE OD SIE NIE ZNA:Skasowal mnie 50 zl.Zadzwonil do kolegi szpeca omowil kod bledu itp....szpec mowil ze to nie problem i trzeba przyjechac zostawic auto co najmniej na 2 dni i powinien sobie z tym poradzic,,,,Zalamalem sie....Przy okazji pojechalem wymienic kola na zimowe i ustawic zbieznosc....kierownica byla troche krzywa.Zrobili co mieli zrobic a gdy zobaczyli moje swiecace lampki powiedzieli ze maja swojego dobrego elektryka on to napewno zrobi(w zeszlym roku tez diagnozowali auto i kazali mi szybko sprzedac lub do wymiany bedzie sterownik silnika koszt 5 tys zl...skasowali za diagnoze 200 zl.Przy okazji innych napraw u innych mechanikow stracilem chyba 500 zl za same sprawdzanie i mylne diagnozy.Brakuje na rynku dobrych uczciwych mechanikow.Okazalo sie ze ktos zle podpial wezyki do do turbo i dlatego brak bylo mocy i swiecil chek silnika.....naprawa 400zl....tak jak pisalem wczesniej diagnoz bylo duzo to sterownik silnika,to turbo do wymiany,to sonda lambda i wiele innych i kazdy zapewnial ze naprawi,,,,a to tylko wezyki....Wracajac do tematu ESP i IDS...elektryk szukal a ja oczywiscie sceptycznie patrzylem,tez stwierdzil ze jest brak komunikacji i byc moze to wieksza awaria...W koncu zainteresowal sie skrzynka bezpiecznikow i IDS naprawiony przepalony bezpiecznik... Skalibrowal kierownice i ESP dziala....pelen sukces naprawy koszt 100 zl i wracalem do domu zadowolony.Totalny brak fachowcow.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/69260-esp-swieci-po-wymianie-klockow/page/2/#findComment-557453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość popencjusz Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 dlatego od pewnego czasu naprawiam sobie sam swoje auta. Mechanikom daje wymieniać olej i klocki.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/69260-esp-swieci-po-wymianie-klockow/page/2/#findComment-557454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi