Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Naprawiona moja Astra.....Pojechalem do mechanika opowiedzialem o problemie,podjal sie naprawy mowiac to nie jest duzy problem.Oczywiscie pierwsze podpial sie pod komputer i odczytal bledy IDS swieci bo brak jest komunikacji a ESP blad ustawienia kata kierownicy.(w samochodzie zostawilem numery wiec nie pamietam kodow)i zaczal szukac .Obejrzal podwozie,pobawil sie kompem i dal diagnoze....do wymiany sterownik Ids i chyba przekaznik abs tez i mam jechac na serwis kupic kody do kalibracji ....Po tym powiedzial ze on naprawia tylko i wylacznie rzeczy mechaniczne i na TAKIEJ GLEBOKIEJ ELEKTRONICE OD SIE NIE ZNA:Skasowal mnie 50 zl.Zadzwonil do kolegi szpeca omowil kod bledu itp....szpec mowil ze to nie problem i trzeba przyjechac zostawic auto co najmniej na 2 dni i powinien sobie z tym poradzic,,,,Zalamalem sie....Przy okazji pojechalem wymienic kola na zimowe i ustawic zbieznosc....kierownica byla troche krzywa.Zrobili co mieli zrobic a gdy zobaczyli moje swiecace lampki powiedzieli ze maja swojego dobrego elektryka on to napewno zrobi(w zeszlym roku tez diagnozowali auto i kazali mi szybko sprzedac lub do wymiany bedzie sterownik silnika koszt 5 tys zl...skasowali za diagnoze 200 zl.Przy okazji innych napraw u innych mechanikow stracilem chyba 500 zl za same sprawdzanie i mylne diagnozy.Brakuje na rynku dobrych uczciwych mechanikow.Okazalo sie ze ktos zle podpial wezyki do do turbo i dlatego brak bylo mocy i swiecil chek silnika.....naprawa 400zl....tak jak pisalem wczesniej diagnoz bylo duzo to sterownik silnika,to turbo do wymiany,to sonda lambda i wiele innych i kazdy zapewnial ze naprawi,,,,a to tylko wezyki....Wracajac do tematu ESP i IDS...elektryk szukal a ja oczywiscie sceptycznie patrzylem,tez stwierdzil ze jest brak komunikacji i byc moze to wieksza awaria...W koncu zainteresowal sie skrzynka bezpiecznikow i IDS naprawiony przepalony bezpiecznik... Skalibrowal kierownice i ESP dziala....pelen sukces naprawy koszt 100 zl i wracalem do domu zadowolony.Totalny brak fachowcow.

https://forum.opel24.com/topic/69260-esp-swieci-po-wymianie-klockow/page/2/#findComment-557453