Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Problem wygląda tak: temperatura na zewnątrz spada do około 10C (samochód garażowany), najpierw co któryś raz przy odpalaniu włącza się w wentylacji funkcja AUTO. Zmienia to dotychczasowe ustawienia nawiewu i temperatury na 22C, nawiew i wentylator na AUTO. Tak przez około miesiąc. Później dochodzi opóźnienie przy włączaniu świateł - przekręcam włącznik a światła włączają się po około sekundzie. Następnie nierówne otwieranie/zamykanie zamków (centralny). Zdaża się, że otwierając samochód włącza się radio. Kolejnym etapem jest brak możliwości uruchomienia auta. Przekręcam kluczyk i nic. Nic nie stuka, nic nie przygasa. To juz wkurza. Czasem wystarczy kilka razy przekręcić kluczykiem a czasem pobujać samochodem i odpali. Często jednak nic nie pomaga. Wiosna przychodzi - problem znika.

Wymieniono jakiś CIM, przelutowano masy, wymieniono akumulator, jakiś elektryczny mantyk od termostatu, autoalarm i nic. Trochę mam już dosyć płacenia za naukę pracowników serwisu (ASO).

Samochód bezwypadkowy, od nowości u mnie, przebieg okolo 30tys km, problemy zaczęły się po ustaniu gwarancji.

Macie jakiś pomysł?

https://forum.opel24.com/topic/69544-astra-h-elektryka/

Gość popencjusz

Mam.

Zmień mechaników bo nie zaczyna się od wymiany elementów bez uprzedniego ustalenia co jest przyczyną. Ewidentnie gdzieś brakuje masy której brak pobudza różne elementy samochodu. Problem polega na ustaleniu której masy nie ma. Jedna niskoprądowa masa która jest gdzieś ukryta powodować będzie tego typu działania. Skoro były problemy z odpaleniem to bank pojawiły się błędy. Czasem ich ilość z braku masy to jeden wielki bełkot. Więc do Twojego auta trzeba podejść bardzo spokojnie. Popytaj w okolicy o elektryka który posiada schematy elektryczne do astry i jemu oddaj na kilka dni auto.

https://forum.opel24.com/topic/69544-astra-h-elektryka/#findComment-559864

Też próbowałem. W serwisie, który specjalizuje się Oplach (naprawiam u nich Ople od 1996r, 0 zastrzerzeń) stwierdzili, nie mają już pomysłu i skierowali mnie do ASO. Popytałem też znajomych taksówkarzy. Jednogłosnie skierowali mnie do jednego elektryka. Ten po dwóch dniach wymiękł. Skierował mnie do ASO. W tych serwisach przelutowanych zostalo 20 kilka mas. Możecie może kogoś polecić w Wawie lub okolicach?

https://forum.opel24.com/topic/69544-astra-h-elektryka/#findComment-559907

Gość popencjusz

zamieniano Ci przekaźniki? Może same przekaźniki lub przekaźnik nie przepuszcza? Najważniejszy jest przekaźnik w centralce pod maską. Ma on nr K14 drugi z kolei to K9. Zamień je miejscami. (powinny być koloru żółtego). Następny to K12 - od sterownika silnika. Zamień go z innym np. z tym od chłodnicy K1. Sprawdź tylko żeby pokrywały się symbolami. Jeśli nie pomoże to sam sobie zdemontuj całą skrzynkę bezpieczników pod maską i popsikaj preparatem do usuwania wilgoci złącza które są pod spodem. Sprawdziłbym też luty na UEC który znajduję się pod kopułką w tej właśnie skrzynce bezpieczników.

https://forum.opel24.com/topic/69544-astra-h-elektryka/#findComment-559955