Skocz do zawartości

Astra I C14NZ 8V duże spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początek chciałbym się przywitać, bo już od dawna przeglądam to forum a dopiero teraz piszę. :-)

Mam problem z moją Astrą, silnik 1.4 8V 60KM b.dużo pali (spokojnie z 15l/100km). Zaczęło się to jakiś czas temu a nasiliło po wymianie zbiornika paliwa. Auto przy delikatnym dodaniu gazu jedzie, zaś przy gwałtownym dusi się i kopci na czarno, przy ciepłym silniku łatwo go "zduśić". Stracił na mocy. Podmieniłem świece, kable, paluch zapłonowy, kopułkę, czujnik temperatury (ten z dwoma pinami podający info do komputera), oraz silniczek krokowy. Zaglądałem też do wtrysku, ale tam jest wszystko ok. Komputer raz wyskoczył z żółtą kontrolką (jak chodził dłużej na wolnych obrotach, po ruszeniu zgasła), po zczytaniu kodów pokazało błąd 45 - sonda lambda, za bogata mieszanka, ale po podłączeniu do TECH-a pokazało, że sonda działa prawidłowo. Ogólnie już nie wiem co robić, moje pomysły już się skończyły, dlatego Was pytam. W ostateczności auto poleci do mechanika.

Z góry dzięki za odpowiedzi! :-)

Pozdrawiam:

Wiotek

P.S: Filtr paliwa również wymieniony, oraz przewody idące od pompki paliwowej

Edytowane przez Wiotek

https://forum.opel24.com/topic/69727-astra-i-c14nz-8v-du%C5%BCe-spalanie/

Gość Kowal902202

Obroty na jalowym normalne czy podwyzszone ? moze wtrysk leje.Sonde mozna multimerem sprawdzicwbijasz sie w przewod sondy czerwona koncowka multimera a czarna do masy zapalasz auto i obserwujesz czy wolty oscyluja tak od 0.2 do 0.8 v.Wtrysk mozna mniej wiecej zaobserwowac jak puszcza paliwo zdemontuj ten czarny plastki ktory jest na przepustnicy odpal auto i zobacz jak leci czy mgiełka czy kapie leje sie mocno przygazuj powinna leciej mgielka

https://forum.opel24.com/topic/69727-astra-i-c14nz-8v-du%C5%BCe-spalanie/#findComment-561790

Sprawdziłem - wtrysk nie leje, a sonda podaje prawidłowe dane.

Jeszcze jeden sąsiad mówił, że poci się spod głowicy i może być przepalona uszczelka pomiędzy cylindrami, więc pojadę na kompresję.

Dzięki za pomoc :)

https://forum.opel24.com/topic/69727-astra-i-c14nz-8v-du%C5%BCe-spalanie/#findComment-561853