Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość websterpl1

Witajcie,

Od pewnego czasu posiadam taki oto problem z moją Astrą G 2.0 DTI 101km kombi:
Otóż jakiś miesiąc temu w pewnym momencie poczułem, że nie działa nagle wspomaganie - akurat tak się złożyło, że było to na pochyłym terenie. Sprawdziłem stan oleju, było go b. mało więc go dolałem. Od tego czasu wspomaganie działa cały czas jednakże w "dziwny" sposób. Trzymając prosto kierownicę czuję, że ciągnie mnie ona w lewo. Po jakimś czasie, po przejechaniu jakiegoś dystansu dzieje się tak samo ale ściąga mnie w prawo. Czasem działa dobrze i nie ciągnie mnie w żadną ze stron... Zauważyłem, że być może mają na to wpływ nierówności na drodze, jadąc po wertepach dzieje się to co chwile...

Samochód 2 miesiące temu był na przeglądzie - było wszystko ok
W międzyczasie zmieniałem opony - są w dobrym stanie, równomiernie, odpowiednio dopompowane, koła dokręcone, są wyważone.
Samochód ma ułamany, nieduży fragment przedniej sprężyny - już jakiś czas tak jest i było dotąd wszystko ok, w niczym to nie przeszkadzało (teoretycznie ściągałby mnie w lewo cały czas).

Miał ktoś może podobne przygody? Z góry wielkie dzięki za pomoc :)

https://forum.opel24.com/topic/69814-astra-g-raz-%C5%9Bci%C4%85ga-w-lewo-raz-w-prawo-a-czasem-jedzie-dobrze/

A czy przed wymianą opon było tak samo.

Gość websterpl1

tak, tak samo było. Trochę pojeździłem i zauważyłem, że przy gwałtownym mocnym hamowaniu czy jeździe z górki (najprawdopodobniej gdy płyn się wychyla w stronę drogi) wspomaganie ciągnie mnie w lewo. Natomiast przy gwałtownym przyspieszaniu czy jeździe pod górkę wspomaganie ciągnie mnie w prawo... jadąc w miarę po płaskim, równym tempem auto jeździ normalnie

Wspomaganie (płyn w pompie) nie ma nic do ściągania samochodu. Luzy w zawieszeniu, opony, zbieżność, zapieczone zaciski tu bym szukał przyczyny.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...