Gość romantyr Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Witam.Chciałbym pokazać w jaki sposób odświeżyłem swoje alusy .Były już kiedyś wcześniej lakierowane(kupiłem do renowacji po cenie złomu ) ,były na nich widoczne pęcherze i odpryski.Przyczyną mogło być odparzenie od gorących bębnów (tylko 2 szt miały takie pęcherze przy śróbach). Tylne ?. Lub złe oddtłuszczenie przed poprzednim lakierowaniem. Oddtłuściłem dokładnie felgi,zeskrobałem wszystkie pęcherze i odpryski poprostu dłutem a następnie wszystko dokładnie zaszlifowałem papierem granul.150 i położyłem tylko podkład epoksydowy.Nie chciałem nakładać kolejnej warstwy szpachlówki(byłoby za dużo warstw- bo nie piaskowałem alufelg) Po 24 godz szlif na ''na mokro'' papierem granulacja 800 i położenie bazy pistoletem dysza 1,4 . Jak dla mnie najlepsza jest baza 513F firmy De Beer (jest to baza bardzo drobnej granulacji ziarna-wygląda jak normalne wypolerowane aluminium.Koszt 25 zł za 100ml.Ja zużyłem 300ml na 4 felgi 15''. A na koniec położenie lakieru nawierzchniowego Novol 2;1(gotowy zestaw dostępny w każdym sklepie z lakierami),2 warstwy w odstępie 20 min.I oto efekt końcowy. :rotfl: Całkowity koszt renowacji bez robocizny(papiery,epoksyd,baza,lakier,rozcieńczalniki) wyniósł jakieś 160-180 zł. Edytowane 3 Stycznia 2015 przez romantyr   Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/70206-renowacja-alufelgwcze%C5%9Bniej-malowanych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi