Skocz do zawartości

Quickheat odłączenie. bardzo niskie ładowanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mateusz007007

W tym rzecz, że alternator na stole sprawdzającym ładuje dobrze. Po montażu w aucie dalej to samo. Elektryk rozkłada ręce, że ten typ tak ma. Z tym apsolutnie nie mogę się zgodzić i sam szukam przyczyny. Jeszcze jedno pytanie. Jakiej mocy macie alternator? Mój był wymieniany i ma 100a wiem, że były montowane również 140a. Może za słaby altek?

Gość mateusz007007

Przez to ma odłączyć bezpiecznik FB4.

Jeśli nie będzie poprawy alternator do ponownego sprawdzenia,ew.instalacja.

Odłączyłem bezpiecznik nr.14 bez zmian.

O który bezpiecznik dokładnie chodzi:

0bae862ede15f085gen.jpg

Gość mateusz007007

Sprawa wygląda następująco: po odłączeniu bezpiecznika auto na jałowym ładuje 14.3. Wszystko pięknie, natomiast ładowanie gwałtownie spada podczas kręcenia kierownicą do ok.11.5 i nie wraca do 14. Dopiero jak silnik dostanie obroty to ładowanie wraca do normy i tak w kółko. Czy to jest normalne? Jaka może być przyczyna? Poziom płynu wspomagania dobry.

Jeszcze jedno. Zdekodowałem mój vin który mówi, że miałem altka 110a. Założony jest 100. Czy to może mieć duży związek z moimi problemami?

Edytowane przez mateusz007007

ładowanie gwałtownie spada podczas kręcenia kierownicą do ok.11.5 i nie wraca do 14

Silnik elektryczny wspomagania pobiera sporo prądu.

Akumulator ładowany jest nadwyżką prądu z alternatora, najpierw zasilane są wszystkie odbiorniki w samochodzie a to co zostaje trafia do akumulatora, dlatego moc alternatora ma jak najbardziej znaczenie a jego moc uzależniona jest od jego obrotów.