Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie odnośnie klimy w Corsie C.

Klimę konserwuje raz w roku - jadę na maszynę, ściągają i uzupełniają ewentualnie czynnik, ozonują.

Do tej pory na jej konserwacje jeździłem do warsztatu sieciowego, ale że złapałem ich na kradzieży części, to kolejny raz pojechałem do małego warsztatu gdzie mogłem patrzeć majstrowi na ręce.

Podpiął maszynę i zaczął ściągać czynnik. I co się okazało. Że w układzie powinno być 950g. A było 1350g... no cóż... kradli jak widać i w ten sposób, że dobijali nie patrząc czy trzeba dobić czy nie...

Druga sprawa, w ściągniętym czynniku nie było oleju. Majstra to nie zaniepokoiło, dobił po prostu ile trzeba (nawet parę gram mniej twierdząc, że sprężarce będzie łatwiej) a oleju nie uzupełniał. Moje pytanie jest takie? Czy ma prawo tam nie być tego oleju? Cały jest w sprężarce czy jak? Sam klima chodzi cicho i bez awarii, może nie chłodzi najlepiej (w upały 11 stopni), ale problemów nie stwarza.

Drug sprawa - osuszacz. Co majster to teoria... jedni zmieniają inni tylko jeśli była nieszczelność. Większość mi telefonicznie tłumaczyła, że jak się nic nie dzieje to lepiej nie ruszać. Jak jest naprawdę? I który pasuje do mojej Corsy 1,2 Twin Port? Bo są aż 3 modele ;). Samochód wyprodukowany w grudniu 2004r. Już wersja po lifcie.

https://forum.opel24.com/topic/70691-klimatyzacja-corsa-c/

Hej.

Po pierwsze to czynnika powinno być 650g a nie tyle ile podajesz.

Po drugie,oleju może nie ściągnąć nic maszyna.Przed wypompowaniem czynnika powinno się załączyć klimę na 10-15min aby ,,ruszyć " olej w układzie.

Po takiej ilości to dziwne że żyje to wszystko.No i trochę słabo chłodzi.

Osuszacz powinno się co trzy lata zmieniać a jeśli była wcześniej większa nieszczelność to z marszu powinien zostać wymieniony.

https://forum.opel24.com/topic/70691-klimatyzacja-corsa-c/#findComment-571712

Czyli teraz jest 650 pewnie, dobijał majster do wartości podanej na tablice znamionowej pod maską. Musiałem ja teraz pomylić, w każdym razie było jeszcze bardziej drastycznie za dużo... nie polecam Narauto.... Nieszczelności nigdy nie było.

Przed ściąganiem klima była włączona, wiec olej powinien być... czyli za mało? Przy kolejnym dobijaniu niech doleją trochę? Chociaż nie wiem czy to nie na skróty i nie należało by lać bezpośrednio do sprężarki?

https://forum.opel24.com/topic/70691-klimatyzacja-corsa-c/#findComment-571714