Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość adamoxx1

Cześć,

Czy macie może pomysł co może powodować takie skokowe ruchy kierownicy? Sa zauważalne jedynie w okolicach neutralnego położenia do jazdy na wprost. Nie przeszkadza to w normalnej jezdzie, niemniej jednak pod rękami jest to pulsowanie wyczuwalne i trochę mnie to irytuje. Czuć je tylko wtedy kiedy kierownicą zaczyna się obracać, nie towarzyszy temu żaden dzwiek. Podczas jazdy na wprost nie ma żadnego bicia, niezależnie od prędkości.

Samochód to Opel Astra H GTC, 1.9, 120 KM, Z19DT, 2007 r.

Dodatkowo mam pytanie do posiadaczy konkretnie silnika Z19DT w swoich Astrach - czy na postoju czujecie na kierownicy wibracje silnika? Mój ojciec ma Vectre z silnikiem DTH, na kierownicy nie da się tam poczuć żadnych wibracji i ogolnie sam silnik i samochod mniej wibruje. Czy myślicie że to różnica w kulturze pracy między tymi 2 modelami silników (8 zaworowy vs. 16 zaworowy)? Bo nie wiem czy można jakoś to zniwelować, czy po prostu te silniki tak mają...

Dzięki i pozdrawiam

Adam

https://forum.opel24.com/topic/70897-niezbyt-p%C5%82ynna-praca-kierownicy/

Gość popencjusz

masz lekko skrzywioną felgę lub jajowatą oponę. Nie mylić tego z niewyważeniem bo wyważenie dynamiczne odważnikami niweluje tego typu defekty. Ja u siebie miałem dość mocno skrzywioną felgę lecz mój znajomy oponiarz idealnie wyważył i nic nie było. Jedyne co dało się odczuć to tego typu pulsacyjne skręcanie przy niskich prędkościach. Nie wykluczam też uszkodzenia w samej maglownicy. Sprawdź jednak felgi i opony. Podnieś auto i zakręć nimi a się przekonasz.

No i uzupełnij profil.

https://forum.opel24.com/topic/70897-niezbyt-p%C5%82ynna-praca-kierownicy/#findComment-573662

Gość adamoxx1

Maglownica raczej odpada, bo zapewne podobnie byłoby na postoju przy kręceniu kierownicą? Tak jest tylko w czasie jazdy. Częstotliwość pulsowania wzrasta z szybkością toczenia.

Musi to być wina opon lub felg, tak jak mówisz. Przy hamowaniu też ma się wrazenie tego pulsowania, bardzo delikatnie. Tarcze są nowe. Niedlugo zmienie opony i licze na to że problem zniknie. Samochód mam od sierpnia, kupiony na zimowkach wiec nie mialem okazji zakladac mu jeszcze innych opon/kół.

https://forum.opel24.com/topic/70897-niezbyt-p%C5%82ynna-praca-kierownicy/#findComment-573667

• 4 tygodnie później...