Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Jestem właścicielem astry III 1.7CDTI 2006r. Problem polega na tym iż nie działają następujące funkcję:

-brak podswietlenia radi

- w radiu nie funkcjonuja przyciski od bassu settings itd

- brak podswietlenia przycisków w kierownicy

- brak sygnału dźwiekowego

- brak możliwości ustawienia zegarka

Zdają sobie sprawe iż prawdopodobnie jest to uszkodzony moduł CIM jednak po podłączeniu do Op-coma nie wyświetla żadnego błędu zwiazanego z modułem CIM natomiast nie wykrywa modułu multimedialnego EHU oraz pokazuje błąd brak połaczenia magistrali CAN z modułem EHU.

Nie wiem czy radio pochodzi od tego samochodu gdyż błąd występuje odkąd kupiłem auto.

Wyjmowałem wyświetlacz i radio ale wszystko jest podpięte a przewody nie są poprzecierane.

Czy ktoś wie co to może być ? Czy istnieje jakaś możliwość naprawy CIM czy w grę wchodzi tylko jego wymiana ?

Z Góry dziękuję za odpowiedź

https://forum.opel24.com/topic/71242-brak-kilku-funkcji-radia-i-sygna%C5%82u-d%C5%BAwi%C4%99kowego/

Gość popencjusz

Wg mnie to na pewno nie CIM. Ktoś wcześniej grzebał w indeksach radia. Poszukaj o tym na forum było dość dużo. Odczytaj sobie jaki model radia masz bo nie napisałeś co to za radio oraz którą wersję oprogramowania masz zainstalowaną.

Model radia to Blaupunkt CD30

Rzecz w tym ze nie mogę dostać sie do indeksów radia jeśli op-com nie wykrywa modułu EHU.

Poza tym czy indeksy radia powodowały by brak sygnału dźwiękowego, brak możliwości ustawienia daty i godziny i brak możliwości regulacji podświetlenia ?

Gość popencjusz

Jeśli w wyświetlaczu nie ma błędów związanych z komunikacją z EHU i jest w nim ustawione że EHU występuje, to problem też jest w Twoim op-comie. Ja kiedyś zmieniłem sobie doświadczalnie indeks. W serwisie powiedzieli (po uzyskaniu informacji ode mnie że to zrobiłem) że już nie da się tego odkręcić i trzeba radio wymienić. Otóż po zgłębieniu tematu dopisania indeksów (bo moje radio nie miało przypisanych w opcomie), problem rozwiązany i radio gra. Kwestia podświetlenia przycisków to raczej uszkodzona taśma na kierownicy albo ustawione w zespole wskaźników że "kierownica bez regulacji" czy jakoś tak.

W ustawieniach Wyświetlacza (DIS) tez pokazuje błąd z komunikacja EHU natomiast mogę w nim ustawić datę i godzinę z op-coma oraz zrobic test wyświetlacza, ale np nie pokazuje mi sie opcja włączenia zabezpieczenia antykradzieżowego.

Co do podświetlenia to opcja regulowanej kierownicy jest włączona.