Skocz do zawartości

Opel Antara 2.0CDTI 150KM 4x4 - Nie odpala, pali tylko na krótko

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz mi przyszło coś do głowy, może to głupie ale czy nie jest w aucie założony jakiś system antykradzieżowy, który ktoś sobie dołożył?

A jak z odczytem błędów? Skoro po zapaleniu na krótko na desce jest choinka to i błędy na pewno też są. Zmień mechaników albo załatw sobie schematy elektryczne a sam sobie naprawisz : SMILE :

Błędy jakie opcom pokazuje to błąd połączenia z pompą ABS oraz błąd czujnika ciśnienia no i auto nie ma mocy kręci tylko do 3-3,5tyś obrotów. Jutro jak będę u mechanika postaram się zczytać błędy i wrzucę na forum.

Gość popencjusz

Ważne by Twój elektryk miał schemat elektryczny instalacji silnika. To pozwoli mu wyśledzić obwód sterujący silnikiem (ten który steruje przekaźnikiem w którego gnieździe kablem odpalałeś auto).

Ważne by Twój elektryk miał schemat elektryczny instalacji silnika. To pozwoli mu wyśledzić obwód sterujący silnikiem (ten który steruje przekaźnikiem w którego gnieździe kablem odpalałeś auto).

Jesteś w stanie gdzieś znaleźć taki schemat elektryczny, bo ja nie znalazłem w internecie.

Gość popencjusz

a TIS? Nie wiem (nie mam jak teraz sprawdzić) ale skoro od astry H i Vectry C tam jest to pewnie i od antary też będzie.

Witam ponownie auto zostało już naprawione "chyba". Odebrałem auto odpalało normalnie wszystko było ok ale świeciła się kontrolka DPF oraz ładowania ale zdążyłem wyjechać od mechanika i zapaliły się kontrolki od abs, esp i jeszcze jakieś inne i znowu tryb awaryjny, więc auto znowu zostawiłem u mechanika, dziś odebrałem - rzekomo kable jakieś od sterownika robiły zwarcie, mniejsza o to. Kolejny problem to świeci się kontrolka spirali z kropkami - migająca, mechanik powiedział, że trzeba polecieć kawałek w trasę i DPF musi się wypalić.

Moje kolejne pytanie czy kontrolka która miga na filmiku to jest od DPF i trzeba zrobić jak mechanik powiedział ? Kolejna sprawa zastanawia mnie kontrolka "kierownicy" chyba od wspomagania proszę spojrzeć na zapłonie zapala się i gaśnie - ok ale gdy odpalę auto znowu się zapala i po chwili gaśnie ta sama sytuacja jest z poduszką powietrzną. Czy tak powinno być czy to jest kolejny problem ?

O co chodzi też z kontrolką świateł to jest chyba od poziomowania ale czy tak powinna ona świecić ?

Pytanie ostatnie - wariująca wskazówka paliwa, kiedyś była rezerwa wlałem paliwa bodajże 10 litrów, była połowa zbiornika i teraz zatankowałem za 50zł pokazywało ponad pełen zbiornik przejechałem jakieś 10km i wskazówka pokazuję stan paliwa jak na filmiku, czy ktoś wie co się może dzieje ?

Ps. Mam do wymiany jeszcze łożysko koła ale z tego co się orientowałem występuje całe z piastą i jakimś czujnikiem bodajże od ABS, kiedyś słyszałem, że w jakimś aucie wariowała wskazówka od paliwa chyba BMW E39 i okazało się, że od czujnika ABS tak się działo, ale nie chcę też stwierdzać głupot jakiś.

https://www.youtube.com/watch?v=ukcDBCnS_qk&feature=youtu.be

Edytowane przez Ogurss

Migający symbol filtra DPF wg. znajomego oznacza nie udane 3 próby wypalenia filtra, wg. niego rozwiązanie to podpięcie pod komputer i wymuszenie wypalenia w najlepszym przypadku w drugim jest to chemiczne przepłukanie i 3 to wycięcie. Lecz wolał bym żeby ktoś to potwierdził. Co do kontrolki z kierownicą i świateł to jest normalne, zobacz tą prezentację 8 minuta po prostu test układu może wykonać dopiero po włączeniu silnika

Edytowane przez miks