Skocz do zawartości

Silnik 1.6 8 V i jego legendarna trwałość ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam,w corsie x14sz i jestem mega zadowolony z pewnością następne auto to będzie astra g z tym legendarnym silnikiem bo jest prosty i nie do zajechania i lpg mu posłuży czego chcieć więcej ;)

• 2 tygodnie później...
Gość bartolini1982

Posiadam taki silnik z instalacją gazową i szczerze polecam.Nie bierze oleju,jest dużo cichszy od 16V. Jedyny minus to że jest słaby bo ma tylko 75km no ale...coś za coś :) trwały i dobry silnik-dobry pod instalację gazową,dla ludzi którzy cenią sobie bezobsługowość a nie szaleństwo na drodze.Pozdrawiam!

Gość leszek 398

Jedyny minus to że jest słaby bo ma tylko 75km no ale...coś za coś

Wszystko zależy od warunków drogowych.

W mojej ocenie na dojazdy do roboty i zakupy te 75KM jest wystarczające.

Od skrzyżowania do skrzyżowania za miłośnikami "eko-jazdy" w 2 razy mocniejszych samochodach spokojnie można nadążyć :spoko:

I wale nie trzeba wkręcać tego silnika na wysokie obroty i słuchać wycia spod maski (zresztą niewiele to daje)

Taka przyjemna charakterystyka starych niewysilonych motorów z 8-zaworową głowicą.

Gość bartolini1982

Wszystko zależy od warunków drogowych.

W mojej ocenie na dojazdy do roboty i zakupy te 75KM jest wystarczające.

Od skrzyżowania do skrzyżowania za miłośnikami "eko-jazdy" w 2 razy mocniejszych samochodach spokojnie można nadążyć :spoko:

I wale nie trzeba wkręcać tego silnika na wysokie obroty i słuchać wycia spod maski (zresztą niewiele to daje)

Taka przyjemna charakterystyka starych niewysilonych motorów z 8-zaworową głowicą.

To prawda 75km w zupełności wystarcza na nasze warunki drogowe.

To prawda 75km w zupełności wystarcza na nasze warunki drogowe.

Nie wiem jak wam wystarcza, serio. Mam 101KM i uważam że za mało, owszem wyprzedzanie przyjemne i w miarę bezstresowe, ale optymalnie do auta wielkości Astry F, G to po mojemu 125KM.

Gość bartolini1982

Nie wiem jak wam wystarcza, serio. Mam 101KM i uważam że za mało, owszem wyprzedzanie przyjemne i w miarę bezstresowe, ale optymalnie do auta wielkości Astry F, G to po mojemu 125KM.

Jazda samochodem nie polega tylko na wyprzedzaniu.Silnik 1.6 8V jest dla ludzi którzy cenią sobie bezawaryjność a nie szaleństwo na drodze.

Jazda samochodem nie polega tylko na wyprzedzaniu

Oczywiście że nie. Ale pisać że silnik 75KM wystarcza przy obecnym ruchu i ciężarówkach często poruszających się stadami nie jest poważne. To wystarcza do jazdy, ale wyprzedzić coś dynamicznie już ciężko. Chyba że ktoś lubi wdychać spaliny z kolumny tirów...

Gość lukasztbg

Po redukcji 5/3 Astra bardzo zacnie przyspiesza i sprawnie wyprzedza ciężarówki.

Cały widz polega na tym że silniki 8 zaworowe są znacznie bardziej elastyczne i lepiej znoszą jazdę w stylu wysoki bieg, mała prędkość.

Wiem że nie jest zdrowe dla silnika, niemniej jednak mam auto z silnikiem 16 v i tam od razu potrzeba redukcji bo silnik się dławi.

8v potrafi zassać "z płuca" i sprawnie mknąc na przód.

Cała sztuka to sprawny uklad dolotowy i paliwowy i wydechowy, czysta przepustnica, świece wymieniane na czas i paliwo dobrej jakości do podstawa sukcesu.

Edytowane przez lukasztbg