Skocz do zawartości

Silnik 1.6 8 V i jego legendarna trwałość ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie maszyna a technika zrobi z Ciebie zawodnika : SMILE : Ja nie mam problemu z wyprzedzaniem.

Wcześniej jeździłem Wartburgiem 1.3 z ogromną mocą 58KM i też tak sądziłem, nawet miałem sukcesy na tym polu. Przesiadka w auto które ma prawie 2x tyle mocy jednak zmieniło punkt widzenia i naprawę, to co dla warba było sufitem, tutaj jet na wysokości kolan co najwyżej. Przesiądę się w kolejne auto, a celuję min. w V6 200KM, to sytuacja będzie analogiczna.

Oczywiście że tak będzie. Mi chodzi o te same auto i różnych kierowców. Jeden pojedzie gorzej lepszym autem, inny objedzie go słabszym.

8v 75ps jest to genialny niezwodny motor,przyjemny niewysilony,elastyczny i miło sie zbiera ..ale w max2osoby, gdy wsiada 3 lub 4 jest juz kiepsko nie wspominając o bagażu.

Osobiście przejzdziłem ''s''ką ponad 200k w astrze f, wkoło komina jaki na wakacje w dalekiej europie ,po autobanach tez nie było wstydu 140-150 bez problemu VMAX z dobrym wiatrem180. słuzył tez jako mini tir do budowy domu.(ta astra nadal smiga bez awarii w rodzinie i lekko nie ma)

Osobiście polecam go każdemu,kto pragnie jezdzić ,a nie ładować pln w stare ..lub nowsze auto .

Nie wiem tylko czy sam wytrzymałbym z tym motorkiem w astrze g,skoro w 3 osoby na pokładzie Fki jest mała męka a co daje wagę zbliżoną do astry G tylko z kierowcą,to jak G jedzie z pasażerami i bagazem?

Slabym punktem to moduł zapłonowy ,ktory jest wg. mnie umieszczony w zbyt gorącym miejscu(w modlu f ze zwykłym aparatem zapł) ,a awaria jego potrafi zatrzymać miłą podróż-objaw to brak iskry.Wymiana prosta 10min ok 60-80zł zamiennik. u mnie padły 3naponad 200k.

Oraz podobno egr- w mojej bez awarii

ale tam wszędzie jest gorąco ( mówię o silniku X14NZ)

95 w trasie, i 100-102 cały czas w korku

(a wentylator chodzi 20 sekund, i zbija do 100)

a przecież 1.4 8V., jest bardzo podobny do 1.6 8V .,

tylko ta temperatura.