Skocz do zawartości

Słabo się nagrzewa...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość misiaczek410

Witam...

Mam problem z nagrzewaniem sie silnika w mojej Asterce... Wskazowka rusza dopiero po przejechaniu kilku - kilkunastu kilometrow... Wskazowka wskazuje dobrze... Zarowno u mojego stryjka (Astra 1,4) jak i u znajomego (Vectra diesel) wskazowka rusza doslownie po 1-2 kilometrach i momentalnie w samochodach jest cieplo...

Szukalem tego na forum ale niestety sa bardzo rozne opinie... Miedzy innymi: termostat, zapchany wezyk (nie wiem ktory), zapowietrzony uklad itd... Niestety nie wiem co sprawdzic jako pierwsze czyli po prostu od czego zaczac...

I czy wsadzenie tektury przed chlodnice to dobry pomysl?? Boje sie ze to tylko polsrodek a sama przyczyna pozostanie nienaruszona...

Przy okazji potrzebuje poznac sposob na odpowietrzenie ukladu chlodzenia... W "Sam naprawiam" jest tylko wspomniane o odpowietrzaniu silnikow osmiozaworowych 1.7, 1.8 i 2.0 a wlasciwie o tym ze uklady w tych silnikach same sie odpowietrzaja... A co z moim?? Jak go odpowietrzyc??

https://forum.opel24.com/topic/7250-s%C5%82abo-si%C4%99-nagrzewa/

Przyczyn mozna szukac wiele, najbardziej co nasuwa sie na mysl, to czujnik temp. silnika obadac, moze Cie oszukuje wskaznik, moze termostat za wczesnie Ci sie otwiera zamiast krazyc plynem w "malym obiegu" i dogrzac silnik....albo, albo.... ja mam tez niedogrzany silnik wlasnie o tej porze roku i jak wlasnie forumowicze radzili w naszych rupciach dobrze bylo by zastosowac osłone na wlot grila do chlodnicy zeby ped powietrza nie wychladzal plynu przy duzym obiegu.

https://forum.opel24.com/topic/7250-s%C5%82abo-si%C4%99-nagrzewa/#findComment-295070

No dobrze ale zanim wskazowka ruszy to nie ma nawet 90 st wiec nie wiem czy to ma jakis wplyw...

Wskazówka nie rusza się bo czujnik podający jej sygnał jest na dużym obiegu więć wskazówka zacznie działać jak już duży obieg będzie otwarty (albo przynajmniej zacznie się otwierać).

https://forum.opel24.com/topic/7250-s%C5%82abo-si%C4%99-nagrzewa/#findComment-295054

Gość Anonymous

W astrce F czujnik temperatury jest na obok kolektora dolotowego w bloku silnika a sama wskazówka ma zakres od 80 stopni, co wskazywało by że temperatura jest mierzona na krótkim obiegu. Termostat jest nie sprawny jak górny przewód jest zimny ale to był by problem jak by Ci sie przegrzewał. Odpowietrzenie układu może pomóc żeby to zrobić trzeba odkręcić czujnik temperatury i uzupełnić poziom cieczy w zbiorniku wyrównawczym aż płyn pojawi sie w miejscu po czujniku no i trzeba szybko zakręcić czujnik.

https://forum.opel24.com/topic/7250-s%C5%82abo-si%C4%99-nagrzewa/#findComment-295023

Gość Anonymous

Witam wszystkich. To moj pierwszy post na tym forum. Pozdro for all.

To ja przedstawie moj przypadek liczac na jakas pomoc w tym kierunku.

Otoz sytuacja troche dziwna. Z dnia na dzien zauwazylem, ze nie leci w aucie wogole cieple powietrze. Temperatura silnika do 95 stopni na dystansach ok 10 km, czyli w normie.

Wczoraj troche pogrzebalem. Brak plynu chlodniczego. Po dolaniu kazalo sie, ze jest chlodnica uszkodzona. Wyjalem ja calkiem i do wanny. Zalana i nie kapie ;| Pomyslalem, ze to gdzies na laczeniu chlodnica - waz. Skrecone wszystko elegancko i to samo, znow kapie...

Czy to mozliwe pod wplywem cisniania w tym ukladzie? Dodam, ze jesli leje, to musi byc z naroza chlodnicy, nie z tych aluminiowych kanaleczkow. Jest to o tyle dziwne, ze 5 minut leje, potem przestaje na 10, potem znow pokapie i tak w kolko.

Sprawdzilem poziom oleju - w normie. Odkrecam korek od wlewu paliwa, a tam zonk. Jakis brunatny szlam ;| Nie wiem co to moze byc i od czego.

Auto stalo wlaczone jakies 15 minut i ani razu sie nie wlaczyl wentylator. Silnik wg wskazan mial temperature do 91 stopni. Czy to mozliwe, ze przy tak dlugim postoju moze sie nie ogrzac silnik do temp powyzej 95 stopni?

Termostat wporzadku. Przelacza z malego na duzy obieg.

Ciekawy jest dla mnie rownierz dzwiek z nawiewnika przy dodaniu gazu. Dmuchawa ustawuiona na I albo 0 i dodajac gazu slysze jakby sie cos tam w srodku gotowalo ;|

Ludzie pomozcie, bo jak dla mnie to sprawa jak z archiwum X. Autko to astra F 1,6 8V 94' na nowej budzie.

https://forum.opel24.com/topic/7250-s%C5%82abo-si%C4%99-nagrzewa/#findComment-294968

Gość Anonymous

U mnie w x16xel mam ten sam problem. tzn musze zrobić ok 7-8 km żeby mi się gaz przełączył, natomiast żeby ruszyła się wskazówka z 80C to muszę zrobić ok 12 km, oczywiście mówie o temperaturach obecnych czyli -10C. Samochód trzymam w garażu w którym mam ok+5C. Tyle że jestem pewien że to termostat bo rura wejsciowa do chłodnicy robi się ciepła przed nagrzaniem silnika. Tak samo miałem w x16szr i tam ta wymiana pomogła idealnie. A termostat kupiło mi się jakiegoś wahlera i chodził 4 lata bez problemu. Czołem. A co do mojego przedmówcy to na 90% uszczelka pod głowicą. Albo (tfu tfu tfu) głowica.

https://forum.opel24.com/topic/7250-s%C5%82abo-si%C4%99-nagrzewa/#findComment-294961