Skocz do zawartości

Problem z wysokimi obrotami

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, otóż mam taki problem wiem że był poruszany ale żadne z wątków nie były tak dostosowane do mojego problemu...

Kupiłem 2 dni temu samochód Opel Astra I 1.6 16V 1999r. Stan na dzień zakupu był idealny wszystkie naprawy w autoryzowanym serwisie Opla

potwierdzone fakturami, nawet mam gwarancję na niektóre częśći. Po zakupie jak podjechałem do domu zauważyłem że mam wysokie obroty które

zwiększały się do 2-3tyś po naciśnieciu sprzęgła, od razu coś mnie zapokoiło więc zadzwoniłem do byłego właściela i przedstawiłem problem

powiedział że taki problem u niego nie występował, jak jeżdziłem nim próbnie również go nie było, powiedział tylko tyle że przez pomyłkę

wlał 2l benzyny pomnieszanej z olejem, jest to taka mieszanka do pił spalinowych, ale powiedział że jak zaleje benzyne problem zniknie,

zalałem problemu nie było znaczay czasami podskakiwały obroty do 1.5 tyś ale rzadko.. Dziś jadąc do pracy zapaliła mi sie kontrola że mam

mało benzyny, ii podczas ruszania zagapiłem się dodałem za mało gazu i samochód zgasł, od razu go zapaliłem przy przyciśniętym sprzeglę

i zaczeły się problem. Obroty sięgały 3-4 tyś, oczywiście nie dodając gazu i tak przez cały dzień dopóki nie zatankowałem, znowu spadły do 1.5 a

wiem że powinno być mniej. Przy wciśnieciętym sprzegle wzrastają o 500. Czy ktoś wie co może być przyczną? Wydaje mi się że już dawno powinienem

spalić tą mieszankę co mi zalał facet. Z góry dziękuje za pomoc bo sam już nie wiem co mam zrobić :-(

Edytowane przez daniel218

https://forum.opel24.com/topic/73330-problem-z-wysokimi-obrotami/

Gość zlotyorzech

Albo masz jakies lewe powietrze - sprawdź szczelność dolotu, i uszczelkę pod wtryskiem. Czujnik położenia przepustnicy też może dawać zły sygnał do ecu.Zmierz napięcie na sondzie lambda. EGR też warto przeczyścić. Błedy jakieś wyskakują? Może tez byc tak banalny problem jak przycinanie linki od gazu, nie odbija do końca i podciąga obroty.

https://forum.opel24.com/topic/73330-problem-z-wysokimi-obrotami/#findComment-604132