Skocz do zawartości

Rozgrzny mocno gaśnie w korku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Może ktoś bedzie wiedział w czym problem albo chociarz naprowadzi mnie gdzie szukać,

posiadam Astre F '97 1,4 8 zaworowy + LPG z przebiegem 225 tys km samochód na dojazdy.

1. z LPG był zawsze problem ale po regeneracji parownika zaczął chodzic nieźle raz na jakiś czas był problem z ruszaniem ze świateł gdy się za mocno samochód rozgrzał ale można było sobie z tym poradzić przełączając na bezyne.

2. ale teraz i z bezyny ciężko ruszyć gdy jest naprawdę rozgrzany tzn. gdzy stoję ok 30minut w korku wentylator kilka razy się załączy.

Sytuacja wygląda następująco:

rozgrzany mocno silnik temp ok 101 stopni i zaczyna wentylator chłodzić spada troche temperatura i samochód gaśnie.

Odpalenie samochodu po jakims czasie dosłownie 2-3 sekunty z wielką meką odpali i zgaśnie dłuższa przerwa powoduje że odpala normalnie czasami nierówno pracując i można jechać

tak tylko było dotej pory na gazie ale teraz zdarza sie i na benzymie sporadycznie.

gdzie szukać co proponujecie:

- czyszczenie przepustricy,

- krokowiec gazu i bezyny,

- cewka,

- kopułka,

- sterownik slnika,

- czujik wału , sonda itp?

OD CZEGO PROPONUJECIE ZACZĄĆ ŻEBY BEZ SENSU NIE WYMIENIAĆ

nowe : swiece, filtr gazu, filtr powetrza, była wymieniana pompa paliwa w tamtym roku, chłodnica nowa przed wymianą tez były takie problemy, termostat nowy,

dodam że w trasie jest ok na gazie i na benzynie dobrze jedzie

przepraszam mój pierwszy post na forum proszę o radę

https://forum.opel24.com/topic/73672-rozgrzny-mocno-ga%C5%9Bnie-w-korku/

Aj przepraszam dzięki za przeniesienie .

nie poprostu kontrolki jak przy zapłonie i to wszystko nic więcej się nie zapala

gaz był regulowany 4 miesiące temu

bardziej mnie zastanawia fakt że to na bezynie zaczyna się dziać ...

https://forum.opel24.com/topic/73672-rozgrzny-mocno-ga%C5%9Bnie-w-korku/#findComment-608394

Cewka sie przegrzewa

Znam temat nie raz plakalam na srodku skrzyzowania i pchalam auto na chodnik..... podmien najpierw od kogos cewke

Dobra miałem padniętą kiedyś cewke w ibizie

Fakt gasł na ciepłym ale w deszcze lub jak było wilgotno a tu ostatnio jechałem w deszcz i było ok.

zacznę chyba od tego dzięki

https://forum.opel24.com/topic/73672-rozgrzny-mocno-ga%C5%9Bnie-w-korku/#findComment-608434