Skocz do zawartości

Opel Vectra A 1.8 16v - Długie kręcenie rozrusznikiem na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam Opla Vectrę A w wersji sedan z silnikiem 1.8 benzyna + gaz. Ogólnie auto kupione do jazdy na co dzień. Jest w nim pewien problem, zastanawiam się czy to po prostu wina rozrusznika czy czego innego, akumulator mam nowy w tym samochodzie, ponieważ sam wcześniejszy właściciel kupił nowy (nie podał przyczyny, po prostu jest nowy). Problem polega na tym, że rano (teraźniejsze ranne temperatury sięgają 2-3 może 5 stopni) i rozrusznik owszem, powinien trochę dłużej kręcić, ale moim zdaniem trochę za długo. Miałem wcześniej Opla Astrę F, który stał ciągle w zimnym garażu i odpalał szybciej niż ten teraz, aczkolwiek był tam stary akumulator i wspomagałem odpalanie auta dodając gazu. Oczywiście auto odpalam na benzynie, która sama po rozgrzaniu się przełącza się na gaz. Nie jest to sekwencja, zwykła butla z przełącznikiem. Moje pytanie brzmi: Od czego jest to związane? Rozrusznik, który już przekręcił w swoich 22 latach stażu, czy coś innego? Dodam, że gdy silnik nabierze temperatury odpala praktycznie na dotyk. Niby kręcenie około 2-3 sekund rozrusznikiem to nic, ale moim zdaniem odrobinę za długo jeśli chodzi o moje osobiste odczucie.

https://www.youtube.com/watch?v=Sw1YlOmNQnM&feature=youtu.be

Z góry dziękuję za wszelaką pomoc! : SMILE :

https://forum.opel24.com/topic/73724-opel-vectra-a-18-16v-d%C5%82ugie-kr%C4%99cenie-rozrusznikiem-na-zimnym-silniku/

A może dolej paliwa chociaż ćwierć zbiornika ...

Bo zaraz nie odpali wogóle...

I sprawdź czy się samo nie naprawiło. ;)

może czujnik temperatury ?

ale jak na ten wiek, to można przyjąc że ładnie pali.

a gdzie obrotomierz :-D??

może czujnik temperatury ?

ale jak na ten wiek, to można przyjąc że ładnie pali.

a gdzie obrotomierz :-D??

Oryginalny licznik więc bez obrotomierza, szkoda, przydałby się :P

A może dolej paliwa chociaż ćwierć zbiornika ...

Bo zaraz nie odpali wogóle...

I sprawdź czy się samo nie naprawiło. ;)

Wskazówka jest zamulona i idzie długo, bo kreska jest powyżej rezerwy więc to nie od tego, poza tym jak się rozgrzeje to odpala od razu.

1.nie 16 v tylko 8 v ;)

2.moze rozrusznik a moze pompa paliwa albo filtr do wymiany

To mam rozumieć, że jak auto zgaszę, postoi trochę to filtr się zapycha? Ciepło było jeszcze kiedy auto kupowałem i nie ma znaczenia czy ciepło jest i stoi długo czy zimno skoro jednakowo odpala na ciepłej temperaturze w powietrzu jak rano na przymrozku 2-3 stopni :) Jutro kolejny filmik nagram jak odpala.

ja pikole

kiedy filtr paliwa byl zmieniany ??

wiesz czy nie ??

serwis wiesz chyba co to

swiece kable oleje filtry

kazde auto wymaga co pewien okreslony czas wymiany tych czesci

Wielu tutaj wiele rzeczy proponowało do wymiany/sprawdzenia, ja dodam tylko jedno to co sam zauważyłem, wystarczyło, że dolałem świeżej benzyny, nie za dużo - 30 zł dolałem tak aby na rozruch był, bo i tak na gazie jeżdżę, od momentu dolania tej świeżej benzyny, nawet po mrozie i -3 stopni kręci jak ciepły silnik prawie od strzała, wiadomo, trochę dłużej ale odpala i chodzi lepiej niż wcześniej, aczkolwiek jak dłużej pochodzi na benzynie to tak jakby trochę obroty spadają, dziwne zachowanie, ale jak troszkę przy gazuję to już się uspokaja, obroty się w miarę trzymają, rzadziej falują. Aczkolwiek nie zmienia to faktu, że będę sprawdzał stan świec, przewodów itp.