Gość sombrero Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Witam.Niedawno kupiłem Vectre a sedan z silnikiem 1,6 52kw(w dowodzie) który ani trochę nie chce przyspieszać, tzw zamula. Wyczyściłem świece, wymieniłem filtr powietrza, tłumik też wymieniłem.Chciałem zaślepić zawór EGR ale widzę ze on jest elektryczny i jeszcze na śrubach torex. Jeden wężyk od zaworu jest zaślepiony tzw jest odcięty i przypalony. Wygląda na to ze poprzedni właściciel zaślepił zawór ale mam pytanie czy zaślepienie tylko wężyka można uznać za zaślepienie całego zaworu EGR? Dzisiaj postaram się odkręcić torexy i zobaczyć czy czasem nie ma blaszki włożonej.Niedługo jeszcze przeczyszczę kopułkę i palec który tez może być winowajcą. Za jakiś czas jeszcze wymienię na pewno filtr paliwa i termostat(silnik osiąga temperaturę poniżej 90stopni).Zauważyłem gdy jade na biegu, silnik po paru sekundach od puszczenia sprzegła nagle odczuwalnie zaczyna szybciej hamowac niz zaraz po puszczeniu sprzegła. Podczas jazdy wyświetla mi się check ale gdy sprawdzam błedy spinaczem na postoju to nie ma zadnych błędów. Czy cieknąca uszczelka moze byc powodem osłabienia silnika?Co moge jeszcze samemu sprawdzic, naprawic lub wyczysci aby jeszcze nie jechac do mechanika?Z góry dziekuje za pomoc.Pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/73733-brak-mocy-wolne-przyspieszanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacper Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 52kw to raczej demonem prędkości taki silnik nie jest. Ten zawór z zaślepionym wężykiem to EVAP - zawór par paliwa. Możliwe że z niego masz generowany błąd. Pod nim widać zawór EGR. Co do sprawdzania błędów to czy w trakcie testu kontrolka mruga ? Powinien przynajmniej wyświetlić kod rozpoczęcia diagnostyki. O jaką uszczelkę pytasz ?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/73733-brak-mocy-wolne-przyspieszanie/#findComment-609045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sombrero Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Przy odczytywaniu lampka mruga i pokazuje kod 12 i nic poza tym. Od kupna miałem błąd o nr 24 czyli czujnik przebytej drogi- impulsator. Po odłączeniu akumulatora błąd już się nie wyświetla. Chodzi o uszczelkę pod głowicą, może dlatego brakuje mu mocy. Check zapala i gaśnie co jakiś czas i tak w kółko, ale jeżeli jakiś błąd się wyświetla to musi być zapamiętany w komputerze czy się mylę? Jak mogę się upewnić ze ten zawór EVAP jest dobrze zaślepiony? Wiem ze przy zaślepianiu EGR trzeba zaślepić jakiś wężyk i podłożyć blaszkę pod EGR lub całkowicie go usunąć. Jak pożyczę klucze to sprawdzę czy nie ma żadnej blaszki pod zaworem   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/73733-brak-mocy-wolne-przyspieszanie/#findComment-609116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi