Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość donmikson

Witam. Jestem tu nowy, miło mi was powitać. Mam problem i chciałbym jak najbardziej zwięźle go opisać. Astra G 1.7 CDTI Z17DTL. Podczas wymiany oleju zobaczyłem coś na pograniczu zapocenia a wycieku, które przedstawiają opisane zdjęcia. Wybaczcie, że już czyste ale najpierw zrobiłem później pomyślałem. Jest to ciemny, czarny olej (wydaje mi się, że jest to olej silnikowy) skąd on może ciec ? Przy zeszłorocznej wymianie również było zapocenie, jednak zdecydowanie mniejsze. Za tydzień będę chciał to zweryfikować ponownie wjeżdżając autem na kanał i sprawdzić jak to wygląda. Wówczas zrobię zdjęcia porządnym aparatem ukazując dokładnie miejsce wycieku. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady oraz co jest przyczyną.

1.

2drbd6p.jpg

2.

mhf22w.jpg

3.

24l6hjb.jpg

wyciek miedzy skrzynia a silnikiem

walkowano wiele razy na forum

uszczelniacz kolego

do wymiany trzeba skrzynie zwalic i sprzeglo z kolem zamachowym

Gość donmikson

Dziękuje bardzo Gawlak za błyskawiczną odpowiedź. Czy na forum znajdę jakiś manual jak się za to zabrać lub coś więcej na temat tego problemu lub w jakim dziale dokładnie szukać ? Jeśli mógłbym prosić o zawężenie obszaru poszukiwań. Czy mogę poczekać z wymianą do wiosny kiedy będzie ciepło bez żadnych szkód dla silnika, kontrolując olej ? Ubytek oleju to około 600 ml na 11 000 km

Edytowane przez donmikson

problem w tym ze chlapie na sprzeglo

im wiecej tym gorzej

wytrzec dokladnie i sprawdzic jeszcze raz

ale najczesciej cieknie wlasnie z uszczelniacza walu od srony skrzyni

uzyj wyszukiwarki (na gorze po prawej)

wpisz po prostu

''wyciek oleju miedzy skrzynia i silnikiem''

Gość donmikson

Tak zrobię jak mówisz. Za tydzień sprawdzę jak wygląda wyciek i dorzucę lepszej jakości zdjęcia (dla potomnych). Napisałem w odpowiedzi do postu Robuska "Szarpie autem podczas ruszania na 1 biegu" Mam właśnie ten problem, choć sporadycznie występuje, szczególnie na zimnym to zawsze muszę ruszać delikatnie. Czy to może być również spowodowane tymże przypuszczalnym chlapaniem na sprzęgło ? Dodam, że problem szarpanie mam przeszło 1.5 roku jak nie lepiej, a przy poprzedniej wymianie oleju już zauważyłem spore zapocenie w tym miejscu.