Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z ogrzewaniem w aukcji otóż.. ustawiam temperaturę w środku 28 stopni nadmuch na szybę to prawa strona nawiewu leci ciepłe powietrze a lewa zimne... przy ustawieniu dodatkowo na środek 2 nawiewy po środku leci powietrze ciepłe po prawej stronie leci ciepłe a z lewej strony raz ciepłe raz zimne (dodatkowo nad bocznymi nawiewami są takie małe nawiewy i z nich leci zimne powietrze), natomiast jak dołożę dodatkowo nawiew na nogi to prawa strona czuć delikatnie ciepłe powietrze lewa strona leci zimne, węże od nagrzewnicy jeden jest gorący a drugi taki letni.. Temperatura silnika jest chyba ok na poziomie 85 stopni.. Co to może być?? Czy do wymiany nagrzewnica?? Bo czytałem również, że może to być jakiś termistor.. byłem na komputerze i regulacja temperatur jest ok wszystkie klapki działają prawidłowo. komputer pokazał następujący błąd:
B3843-05: Czujnik jakości powietrza, przerwany obwód lub napięcie za wysokie..
Poobserwowałem wczoraj zachowanie swoich nawiewów i postaram się opisać jak najdokładniej.. Temperatura ustawiona na 28 stopni i włączone wszystkie nawiewy (szyba, środek i nogi).. ciepłe powietrze leci z prawej strony pod szybą (lewa strona zimna, przy dodaniu gazu i przytrzymaniu na obrotach zaczyna lecieć ciepłe), środek 2 nawiewy pośrodku i ten od strony pasażera leci powietrze ciepłe, natomiast tym z lewej strony od kierowcy letnie (w tym przypadku również przy przytrzymaniu na obrotach zaczyna lecieć cieplejsze), na nogi powietrze leci letnie.. Gdy zostawię nawiew tylko na nogi przez chwilę leci zimne po chwili zaczyna się robić cieplejsze, przy dodaniu gazu zaczyna być w miarę ciepłe (wtedy też tylko leci powietrze z tylnych nawiewów). Są jeszcze 2 nawiewy małe po bokach nad tymi nawiewami przy szybach bocznych, w tym przypadku z obydwu leci zimne powietrze.. Podsumowując lewa strona - powietrze letnie, prawa strona powietrze ciepłe.. dodam, że im wyższa temperatura na zewnątrz tym cieplej a aucie. Czy może to być winą nagrzewnicy (tak twierdzi mechanik)?? Czy problem jest gdzie indziej.. Jestem laikiem w tym temacie i nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić..
Dzisiaj wybrałem się w trasę (ok. 100 km).. temperaturę miałem ustawioną na 28 stopni i nawiew na szybę + środkowe nawiewy, z początku ze wszystkich nawiewów leciało ciepłe powietrze, po kilkunastu minutach lewa strona czyli lewa część nawiewu pod szybą oraz lewy nawiew od strony kierowcy zaczęło lecieć powietrze zimne.. Proszę o pomoc co to może być? Czy jakiś czujnik wariuje?? Czy może to jest wina nagrzewnicy?? Czekam na podpowiedzi.. P.s. przepraszam za długość postu ale starałem się jak najdokładniej opisać problem.

https://forum.opel24.com/topic/74805-nie-grzeje-lewa-strona-leci-zimne-powietrze/

Czujniki w nawiewach do sprawdzenia,zamulona nagrzewnica przez źle podłączony gaz.

A gdzie znajdują się te czujniki?? Co do gazu to raczej to wykluczam ponieważ problem z ogrzewaniem pojawiał się jeszcze przed założeniem gazu, ale nie wykluczam nagrzewnicy

Właśnie wróciłem z trasy .. miałem ustawioną temperaturę na 28 stopni i nawiew na szybę i środek, z początku leciało ciepłe powietrze ze wszystkich nawiewów, po jakimś czasie lewa strona leciała zimna a prawa coraz chłodniejsza, jak zatrzymałem się na chwilę na światłach również prawa strona leciało zimne powietrze, jak ruszyłem było czuć ciepłe powietrze z prawej strony, z lewej nadal zimne.. po kilku minutach również prawa strona była chłodniejsza.. Im więcej gazu dodaje tym powietrze leci cieplejsze.. Czy to rzeczywiście może być wina nagrzewnicy??

https://forum.opel24.com/topic/74805-nie-grzeje-lewa-strona-leci-zimne-powietrze/#findComment-621446