Skocz do zawartości

egr w 1,7td z 1999r

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

2008.04.05

Wizyta u mechanika. Na początek wymiana filtru (wkładu) paliwa - trochę zabrudzony u dołu. Następnie na warsztat poszedł komputer, wykryto... P0400 problem z recyrkulacją. Pojawiał sie również na luzie przy obrotach powyżej 3 -3,5k /min. Sprawdziliśmy po otworzeniu korpusu wlotu paliwa (by zmniejszyć opory ssania powietrza) - CHECK zapalał się przy niższych obotach i palił się jeszcze kilka sekund po powrocie obrotów na ~800/min. Sprawdziłem przy okazji oznaczenie przepływomierza: BOSCH 0261 002 180. Podobno pasuje również BOSCH 0281 002 144.

I TU TRZY PYTANIA DO GRUZINA: 1. Czy jeździsz jeszcze bez CHECKu? 2. Jaki typ przepływomierza założyli Ci w warsztacie? 3. Ile kosztwał? (mi zaśpiewali 800-900)

Można powiedzieć, że nic sie nie wydarzyło, a jednak... CHECK zapala się teraz, gdy jadę dłużej (~1min) jednostajnie, nie przyśpieszając, pod małym obciążeniem silnika. A gaśnie najcześciej po dodaniu gazu (takze nie mam już niespodzianek podczas wyprzedzania), lub rzadziej po zbiciu obrotów i powtórnym po gazowaniu. Spalanie na dystansie 150km - 7,7l/100 przy jeździe do 120-125km/h (trasa, ale od początku tak palił).

Chyba trzeba będzie wypożyczyć / kupić przepływomierz........

https://forum.opel24.com/topic/7563-egr-w-17td-z-1999r/page/6/#findComment-276175

Gość Anonymous

a sprawdzales jeszcze raz pompe vac? mi jak wrocile ten problem to znow mialem olej w pompie (wiecej niz ostatnio) czyszczenie pompy i zaworu EGR i zniklo... ale pewnie wroci...

wiec pytam? skad olej w pompie i jak sie go pozbyc!!!:D

[ Dodano: Sro Kwi 09, 2008 09:47 ]

3. Ile kosztwał? (mi zaśpiewali 800-900)

w opel shopie do TD kosztuje 250pln... nigdy nie wymienialem sam ale chyba nie powinno byc problemow... w koncu wszystko na wierzchu...

https://forum.opel24.com/topic/7563-egr-w-17td-z-1999r/page/6/#findComment-275720