Skocz do zawartości

Wentylator chłodnicy sie nie włącza mimo to, że jest sprawny Astra F 1.7TD 68km

Rekomendowane odpowiedzi

Gość michals041

Witam wszystkich. ostatnio w mojej astrze zauważylem, że podczas jazdy temperatura silnika na wskaźniku pokazuje ponad 100 °C

. Sprawdzałem wentylator na krótko, dziala. Wymieniłem termostat oraz włącznik temperatury wody i nadal nie działa. Sprawdzałem również na kostce poprzez zwarcie przewodu 1 bieg oraz 2 bieg- okazuje się, że dziala tylko 2 bieg, gdy złacze obwód 1 biegu słychać tylko pyknięcie przekaźnika lecz wentylator się nie załącza. Bezpieczniki sprawdzałem i są ok Co może być przyczyną nie działania wentylatora, czemu silnik się przegrzewa? Licze na Waszą pomoc. Pozdrawiam.

p.s jeśli potrzeba więcej informacji jak najszybciej ich udziele :...::spoko:

przekaznik i czujnik

one sa odpowiedzialne za zalaczanie wentylatora

jesli na krotko dziala

to pewnie przekaznik padl

Gość michals041

przekaznik i czujnik

one sa odpowiedzialne za zalaczanie wentylatora

jesli na krotko dziala

to pewnie przekaznik padl

Tylko, że przekaźik daje o sobie znać, ponieważ działa (pstryka). Włącznik wentylatora wymieniony na nowy. Sprawdzałem napięcie na styku wyjściowym z przekaźnika po zamknięciu obwodu i okazuje się, że nie podaje napięcia na 1 bieg. Masz może jeszcze jakieś propozycje??

Gość michals041

to ze pstryka nie znaczy ze dziala

Dzisiaj sprawdzałem na przedniej belce auta jest tam bodajże jakaś kostka ebonitowa lub ceramiczna- jest to rezystor, bynajmniej tak przeczytałem na innym forum i faktycznie się okazało że się ona tam znajduje.. Po dokładniejszych oględzinach zauważyłem, że przewód wychodzący z niej jest utleniony, izolacja spuchnięta a ze środka wysypuje się utleniona miedź lecz przewód trzyma się na paru kabelkach miedzianych. Czy może być to przyczyną że wentylator się nie załacza??

Edytowane przez michals041

Gość michals041

Dzisiaj sprawdzałem na przedniej belce auta jest tam bodajże jakaś kostka ebonitowa lub ceramiczna- jest to rezystor, bynajmniej tak przeczytałem na innym forum i faktycznie się okazało że się ona tam znajduje.. Po dokładniejszych oględzinach zauważyłem, że przewód wychodzący z niej jest utleniony, izolacja spuchnięta a ze środka wysypuje się utleniona miedź lecz przewód trzyma się na paru kabelkach miedzianych. Czy może być to przyczyną że wentylator się nie załacza??

Problem rozwiązany, okazało się, że na przedniej belce auta znajdowal sie rezystor który na pierwszy rzut oka był ok, po odgieciu mocowania rozleciał się. Wymieniłem na używany ze szrotu i wszystko działa. Zamykam :)