Skocz do zawartości

Saab 9-3 II Z18XE - brak mocy po odpaleniu na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Problem następujący - po uruchomieniu zimnego silnika auto przez kilkanaście sekund zachowuje się niezdrowo - na jałowym biegu obroty delikatnie falują, po czym auto samo wskoczy z obrotami do ok 2000 (tak jakbym nacisnął gaz na chwile), po czym spada do ok 800 i dalej lekko nierówno - i znowu wzrost obrotów na chwile - takie coś się powtórzy 3-4 razy po czym silnik zaczyna pracować prawidłowo.

Kiedy po odpaleniu na jałowym biegu sam dodam gazu - na początku brak reakcji, nie wchodzi na obroty pojawiają się delikatne wystrzały z wydechu, tak jakby zbyt dużo paliwa dostawał, po czym wchodzi na obroty i po kilku sekundach wszystko jest ok.

Jeśli odpalę i ruszę, to historia podobna - wciśnięcie gazu to na początku brak reakcji ze strony samochodu, potem jakieś szarpnięcia i generalnie żabkuję przez pierwsze 50-100 metrów, a następnie auto zaczyna jechać normalnie.

Na rozgrzanym silniku problem nie występuje.

Auto mam od dwóch tygodni, przed zauważeniem problemu wymienione były filtry, łącznie z filtrem paliwa, oraz świece (denso, pod instalacje gazową).

Po zauważeniu tej przypadłości przeczyszczona została przepustnica ale nic to nie dało (nie było robionej adaptacji, czy jest ona konieczna ?)

Będę wdzięczny za sugestie co to może być.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/76392-saab-9-3-ii-z18xe-brak-mocy-po-odpaleniu-na-zimnym/

Dzięki za odpowiedz - z adaptacja przepustnicy jest taki problem, ze mechanik twierdzi ze potrzebuje jakis kod zabezpieczajacy do sterownika, zeby ja przeprowadzic, a ja go zwyczajnie nie znam - co w takim wypadku? Wycieczka do Opla ?

A co do świec - jeżeli będę zakładać instalacje LPG to i tak będą mi takie potrzebne, czy się mylę ?

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/76392-saab-9-3-ii-z18xe-brak-mocy-po-odpaleniu-na-zimnym/#findComment-635441