Skocz do zawartości

Astra 2 1.7 TD dymi i trzęsie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tweety623

Witam. Mam problem ze swoim opelkiem 1.7 td 68km a mianowicie parę tygodni wcześniej po rozgrzaniu spadała wskazówka obrotomierza, silnik tracił moc, a na wolnych obrotach nierówno pracował / na granicy zgaśnięcia. (aż wydech brzęczał) Problem się pojawiał wtedy gdy temperatura przekraczała plus minus 93 stopnie. na zimnym silniku pracował dobrze, od paru dni się poprawiło i problem ustąpił , raz poraz mu się zdarzyło ale nie było to nagminne.

Niestety dziś podczas powrotu z pracy czułem że coś jest z silnikiem nie tak. Silnik strasznie telepie się, przy gazowaniu dymi jakby siwoniebieskim dymem, po otwarciu maski widać jak cała jednostka się trzęsie na wszystkie strony (jakby chodził nie na wszystkich cylindrach) a śmierdzi tak że czuć w okolicy z daleka. Usterka pojawiła się nagle. W czym może tkwić problem? Podczas jazdy gaśnie (szczególnie na wstecznym) i trzeba go mocno deptać żeby wogóle chciał jechać. Gdzie szukać usterki? Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi

https://forum.opel24.com/topic/77272-astra-2-17-td-dymi-i-trz%C4%99sie/

Gość Tweety623

Auto mam od niedawna, dzisiaj dopiero co go zarejestrowałem, czasami pojawia się pomarańczowy check ale po chwili gaśnie, wcześniej nie było żadnych niepokojących objawów później pojawił się problem który opisałem, mimo to auto jezdziło codziennie do pracy bez problemów . Co do pierwszych objawów obstawiałem na czujnik położenia wału - ponoć on może być winny , jednak chciałem go zmienić z rozrządem - miałem zaplanowane go wymienić w przyszłym miesiącu (ze względu na urlop, jest to jedyny czas gdzie mogę auto odstawić do mechanika by zajął się bieżącymi problemami) wraz z normalnymi materiałami eksploatacyjnymi (czyli olej z filtrem, tarcze oraz usunięcie innych usterek dotychczas zdiagnozowanych typu walący przegub przy mocnym skręcie czy luźny wydech)

Czy może być to spowodowane uszkodzeniem pompy wtryskowej? Ponoć w oplach nie są udaną konstrukcją

https://forum.opel24.com/topic/77272-astra-2-17-td-dymi-i-trz%C4%99sie/#findComment-643005

no kolego

skoro zapala sie

a Ty to olewasz to sory

odczytaj bledy

dowiesz sie co mu dolega

i zrob podstawowy serwis

problemy pozostana to bedziesz myslal dalej

pompy siadaja ale w 2.0 dti

https://forum.opel24.com/topic/77272-astra-2-17-td-dymi-i-trz%C4%99sie/#findComment-643012

Gość Tweety623

Przyznaje rację, mój błąd - check również był jedną z usterek która miała być usunięta w czasie urlopu wszakże to tylko miesiąc, no ale nie wytrwał. Oberwe po kieszeni to się naucze na błędach :)

Rozmawiałem z sąsiadem który ma taki sam silnik, według niego mógł pęknąć jeden z zaworów. Czy te uszkodzenie może objawiać się w ten właśnie sposób? Postaram się zdjąć pokrywę, może uda się coś ujrzeć.

A fakt że pompy siadają w DTLach chyba nie wyklucza że może siąść również i w 1.7 (ponoć objaw jest podobny tzn silnik wydaje się jakby chodził na 3 gary na wolnych obrotach no i check co u mnie występuje)

https://forum.opel24.com/topic/77272-astra-2-17-td-dymi-i-trz%C4%99sie/#findComment-643023