Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie dotyczące czujników bocznych poduszek powietrznych, które znajdują sie w przednich drzwiach.

Czy można te czujniki odłączyć i jechać?

W "Sam naprawiam..." jest informacja, że podczas rozbierania drzwi należy odłączyć akumulator i dopiero wtedy można ścigać tapicerkę.

Planuje demontaż tapicerki w celu wygłuszenia drzwi, a następnie zmiany systemu audio w samochodzie problem polega na tym, że nie dam rady zrobić wszystkiego w jednym garażu i będę musiał przetransportować auto z jednego miejsca w drugie.

Tak, więc, jak już zdemontuje tapicerkę czujniki poduszek i dokonam wygłuszenia środka drzwi, chciałem podjechać do kolegi do warsztatu gdzie będziemy kontynuować instalację audio. Czy mogę pojechać z wyłączonymi czujnikami i bez tapicerek (zakładanie ich i ściąganie jest troszkę upierdliwe i chciałbym tego uniknąć). Czy komputer nie nałapie błędów i czy ewentualnie znikną po podłączeniu wszystkiego poprawnie po zakończonym montażu?

Z góry dzięki za info, pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/7785-czujniki-bocznych-poduszek-czy-mo%C5%BCna-od%C5%82%C4%85czy%C4%87-i-jecha%C4%87/

Czy mogę pojechać z wyłączonymi czujnikami i bez tapicerek (zakładanie ich i ściąganie jest troszkę upierdliwe i chciałbym tego uniknąć).

Obawiam się że załączy się tryb awaryjny :wink:

Obawiam się że załączy się tryb awaryjny

Nie tryb awaryjny ci nie grozi tylko że będziesz miał nie aktywne poduszki . I po remoncie należy skasować błąd na komputerze bo zdjęcie klemy nic tu nie da :wink:

W drzwiach są czujniki ciśnieniowe więc jak je odłączysz to poduchy zaczną sie świecić.

zastanawia mnie po co je chcesz odlaczac i jechac :wink:

odlaczysz aku na czas wygluszania

odpinasz spokojnie czujnik z instalacji

montujesz czujnik na miejsce

podlaczasz aku

jedziesz do znajomka

odlaczasz aku

odpinasz czujniki

robisz co trzeba

podpinasz czujniki

podpinasz aku

sprawdzasz czy wsio gra i buczy

wygluszenia nie powinno sie klasc na czujniki poduszek z tego co wiem

popytaj u specjalistow

Gość Anonymous

Pojade ze wszystkim podłączonym ???

Jeśli chodzi o wygłuszanie i zaklejanie czujników to jeszcze się zastanowię

Czytałem wiele opinii na ten temat i zdania są podzielone jedni piszą że można i że to komplentinie nie wypłynie na ich pracę (ponieważ nigdy nie uszczelnie drzwi w 100% zawsze posostana jakieś otwory) ale też niektórzy mówią że mogą być problemy.