Skocz do zawartości

Astra gaśnie, szarpie, dymi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Znalazłem się tutaj ponieważ szukam porady, otóż mam Opla Astre 1 F Sedan, samochód jest ze mną od ponad roku i zawsze był nie zawodny, lecz niestety od pewnego czasu coś mu dolega i aż się prosi o remoncik.

Otóż problem wygląda tak, że Astra już od dłuższego czasu zawsze mi trochę szarpała podczas jazdy, szarpanie wygląda tak jak by nie dostawała paliwa. Gdy szarpnie to gałka od biegów się rusza dosyć mocno, wygląda to tak jak by chciała wylecieć z biegu. Po jakimś czasie problem stał się większy, ponieważ od jakiegoś czasu są momenty że gaśnie mi podczas jazdy gdy zrzucam na luz, ale gdy samochód zgaśnie mi kiedy stoję w miejscu. Wtedy nie mogę jej odpalić, i w takiej sytuacji wygląda to tak że długo muszę kręcić rozrusznikiem i dodawać jej gazu(czasami bez gazu) i powolutku wchodzi na obroty, tak się dławi i przepala co gorsza w takim momencie dymi na czarno i czuć dziwny zapach spalin jak by benzyna z olejem. Jak już uda mi się ją odpalić lub podczas jazdy odpalę ją z biegu(nie ma problemu z odpaleniem) to faluje obrotami. Jeszcze jakiś czas temu problem z odpaleniem spotykał mnie od czasu do czasu, lecz w tej chwili dzieje się to praktycznie cały czas, i nie mogę jej odpalić naprawdę muszę ją męczyć by odpaliła. W tym tygodniu już dwa razy akumulator się rozładował(bardzo szybko) co nigdy się nie zdarzyło podczas kręcenia rozrusznikiem. Dodam jeszcze, że gdy silnik pracuje i stoi w miejscu to po pewnym czasie w końcu zgaśnie ponieważ obroty zafalują poniżej normy, wtedy też już jej nie mogę odpalić normalnie tylko tak jak w opisanym problemie. A i jeszcze coś istotnego!! Od niedawna zapala się pomarańczowa kontrolka silnika(Check engine) zapali się i po chwili znika, i tak co jakiś czas się zapali, nie mam pojęcia dlaczego się zapala.

Mam nadzieję, że w miarę dobrze opisałem problem, bo generalnie ciężko mi to komuś wytłumaczyć a co dopiero opisać.

Bardzo proszę o poradzenie mi gdzie może tkwić problem, ja niestety jestem zielony w temacie motoryzacji.Jeśli znalazłeś chwilę czasu i masz jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Bardzo proszę o pomoc ponieważ chciał bym wiedzieć na czym stoję.

Z góry dziękuje i Pozdrawiam ;)

Edytowane przez wojna15

https://forum.opel24.com/topic/78051-astra-ga%C5%9Bnie-szarpie-dymi/

Tak, wiem muszę je odczytać, odrazu powinienem to zrobić... Tylko że problem już się pojawił długo przed pojawieniem się tej kontrolki, możliwe, że dotyczy ona kolejnej usterki. W najbliższym czasie pojadę na diagnozę. Prosił bym Was o możliwie występujące problemy dotyczące tego szarpania i gaśnięcia. Dodam jeszcze, że np. Jednego razu odpali mi bez problemu na strzała jak igiełka, a za innym razem znów mam ten problem, kreci kreci i odpalić nie może.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/78051-astra-ga%C5%9Bnie-szarpie-dymi/#findComment-649781

mozliwe

ale bez tego mozna wymieniac wszystko

a tego chyba nie chcesz

diagnoza na odleglosc ??

tak sie nie da

moze to jedna usterka moze kilka na raz

nawet nie wiemy o jakim silniku mowa

wiemy ze astra F i to wszystko

btw bledy mozna odczytac samemu

wszystko jest opisane na forum

wiec do roboty

https://forum.opel24.com/topic/78051-astra-ga%C5%9Bnie-szarpie-dymi/#findComment-649783