Gość georgu2 Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Cześć, Mam pierwszy problem w używaniu Merivy B. Latem było to niezauważalne ale odkąd zrobiło się chłodniej (jakieś 3 tygodnie), zauważyłem jadąc, że przygasają światła przy hamowaniu albo skręcaniu (najczęściej przy obrotach jałowych). Pomyślałem trudno jakoś to będzie. Ale potem do przygasania świateł dołączyło wyłączające się radio i podświetlanie kokpitu. A ostatnio to już w ogóle mnie auto zaskoczyło. Przy gwałtownym hamowaniu i gwałtownym skręcaniu odcięło światła, radio i WSPOMAGANIE. Stwierdziłem, że trzeba działać bo co będzie następne... hamulce? Pojechałem do zaufanego elektryka i tam zauważyliśmy, że światła migoczą na jałowych obrotach (zwłaszcza widać na tych 5W). Ale ładowanie oscyluje w okolicach 13.8V. Po chwili stwierdził, że trzeba spróbować podmienić akumulator no i pojechałem akceptując poradę bo sobie tłumaczyłem, że faktycznie zrobiło się chłodniej i spadła jego pojemność. Oczywiście jutro zabiorę się za podmianę, ale zastanawia mnie jedno. Zawsze oznaką słabego akumulatora były problemy z odpalaniem. A silnik odpala na dotyk. No i to migotanie na jałowym. Czy na pewno to akumulator? Przeglądając fora widzę, że Fordy, Ople itp mają takie problemy ale rozwiązań jest jak zwykle wiele. Najpopularniejsze: - wymiana alternatora, - wymiana akumulatora, - przeczyszczenie styków. Wiem, że mogę sprawdzić wszystkie 3 ale z lenistwa i oszczędności czasu chciałbym trafić od razu. Czy któryś z tych wymienionych objawów wskazuje jednoznacznie na awarię któregoś z podzespołów? Z góry dzięki za porady. Auto Meriva B 1.7 tdci 110 km 01.2013 rok   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/78083-migotanie-%C5%9Bwiate%C5%82-przygasanie-radia-wy%C5%82%C4%85czanie-wspomagania-17-cdti/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość finerek123 Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Jest to naprawa metodą prób i błędów. Z tego co napisałeś - ja bym winił alternator ale i również starty pasek klinowy. Możliwe są też problemy z przewodami np zwarcie. Rozumiem że jak silnik wkręci się na np 2000 obrotów na biegu jałowym, miganie ustaje? Sprawdźcie dokładnie zakres napięć na biegu jałowym Po odpaleniu silnika podzespoły zaczynają być zasilane z alternatora. Także tego bym winił.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/78083-migotanie-%C5%9Bwiate%C5%82-przygasanie-radia-wy%C5%82%C4%85czanie-wspomagania-17-cdti/#findComment-649971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koni2305 Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 To elektryk nie wiedział, że powinno być ładowanie między 14,0-14,4V. A skoro migają światła to pewnie walnięty regulator napięcia, który jest w alternatorze. Możliwe jeszcze słabe napięcie paska napędzającego alternator ale to by jeszcze piszczał do tego w wilgotne dni.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/78083-migotanie-%C5%9Bwiate%C5%82-przygasanie-radia-wy%C5%82%C4%85czanie-wspomagania-17-cdti/#findComment-649982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość georgu2 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 hmmm... panowie chyba problem rozwiązany. Pojechałem w końcu wypróbować podmianę akumulatora i w drodze zauważyłem jeszcze, że przy gwałtownych przyspieszeniach też wszystko przygasało:/ więc pomyślałem pasek albo jakaś przerwa w obwodzie. I jak wyjmowałem aku to miałem lepszy dostęp do mas pod aku, więc jedną poluzowałem a potem dokręciłem na maksa i wszystko wróciło do normy. Nie ważne czy nowy czy stary aku, wszystko działa jak wcześniej.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/78083-migotanie-%C5%9Bwiate%C5%82-przygasanie-radia-wy%C5%82%C4%85czanie-wspomagania-17-cdti/#findComment-650262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi