Gość popencjusz Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Witam. Zamontowałem wczoraj dzieciom ekran sufitowy w swoim aucie. Żeby sobie ułatwić to zasiliłem go z pod lampki sufitowej. Z zasady to świetne rozwiązanie bo ekran chodzi jeszcze 5 min po wyłączeniu silnika i po tym czasie przekaźnik gaszący lampki w suficie (zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora dla zapominalskich) wyłącza TV. To rozwiązanie jest jednak niedoskonałe i tu zwracam się do Was o pomoc. Otóż po podłączeniu ekranu po lampki po odliczeniu czasu wyłączenia zasilanie lampek w suficie się wyłącza po czym po ok 5 sekundach przekaźnik znów się załącza i wraca zasilanie i tak w kółko. TV jest w stanie czuwania i pobiera pewien prąd który jak wiadomo będzie rozładowywał akumulator. Wg mnie sterownik w samochodzie "widzi" TV jako obciążenie na tym obwodzie i przywraca zasilanie. Po wyłączeniu zasilania przez przekaźnik na tym obwodzie jest napięcie ok 0,5V. Być może rozładowanie układu filtra przed TV generuje jakiś impuls na pobudzenie sterownika w samochodzie? Czy istnieje możliwość by jakoś to wyfiltrować? Może zastosować diodę prostowniczą lub jakąś inną? Jeśli tak to jaką?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/78710-ekran-sufitowy-jak-w-prosty-spos%C3%B3b-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość popencjusz Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Nie chciałem ryzykować by nie uszkodzić elektroniki auta i zainstalowałem dodatkowy włącznik w ekranie. I tak sięgam tam ręką by go uruchomić więc nie sprawia to problemu. Ekran super sprawa. W aucie jest ład i cisza.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/78710-ekran-sufitowy-jak-w-prosty-spos%C3%B3b-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87/#findComment-655861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi