Skocz do zawartości

Easytronic tryb awaryjny po naprawie sterownika Corsa c 1,2 2003

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sajmonsg

Witam forumowiczów. Po zapaleniu błędu F i "oczytaniu" objawów zdecydowałem się na kontakt z serwisem elektronicznym który naprawia sterownik easytronica. Na 90% stwierdzili że to on jest uszkodzony i tu jest przyczyna. Dostarczyłem im go, naprawili - podobno typowo zmęczony silniczek, wymienili szczotki itd. Powiedzieli że wkładam i od razu działa bez żadnych błędów. Niestety po założeniu F dalej świeciła. Przed wyciągnięciem sterownika na youtubie znajomy znalazł filmik jak można spróbować skasować tę F odpowiednią kolejnością wypinania wtyczek od sterownika i silniczków przekładających biegi. Przed naprawą to nic nie dało, po naprawie jednak się udało i zapaliła się N. Wszystko niby dobrze: A i można ruszyć do przodu, R i do tyłu, działał też tryb ręczny. Niestety po wyjeździe na drogę i rozpędzeniu się skrzynia nie przekłada na 3 bieg i zapala się kontrolka auta z kluczem. Jak dla mnie to taki tryb awaryjny. Po odpięciu Aku na 30 min był tylko 5 bieg, po lekkim rozpędzeniu auta znów ten tryb awaryjny i wrócił wsteczny,1 i 2.

Dziś diagnostyka u bardziej mechanika niż elektryka i tak: na sterowniku skrzyni lewe przednie koło pokazuje błąd prędkości. Cały czas 0. Ale te same koło wchodząc w ABS już prędkość pokazuje więc w teorii czujnik sprawny.

Jeszcze zapalał się błąd temperatury sprzęgła, ale nie za każdą próbą.

Co tu robić dalej, gdzie szukać? Czy podczas naprawy sterownika popełniono jakiś błąd i teraz sterownik nie widzi prędkości tego koła lewego? Czy ta prędkość jest brana z czujnika ABS?

https://forum.opel24.com/topic/79406-easytronic-tryb-awaryjny-po-naprawie-sterownika-corsa-c-12-2003/

Gość Sajmonsg

sterownik do poprawyskoro ABS widzi a skrzynie nie

Ale jest to do naprawienia w tym sterowniku? Już zaczynam lękać co jeszcze może wyjść i czy nie lepiej było przełożyć na manualna za 1200...

nie wiem czy jest

kupiles najgorsza mozliwa corse

ta skrzynia to porazka i nei kazdy potrafi dobrze naprawic sterownik

na forum sa o tym tematy

ja naprawiam automaty

a to automatem nie jest

wiec nie pomoge

Gość Sajmonsg

To że to nie jest automat wiem, nie trzeba od razu dywagować czy najgorsza Corsa czy najlepsza oni niby w miarę ogarnięci są, znalazłem ich przed chwilą na allegro i mają 100% pozytywnych więc dramatu być z ich wiedzą nie może być. Gwarancję na swoją robotę dają na rok. A poprawka zdarzyć się może każdemu, oby tylko tak było...

Po pierwsze jakie błędy były na początku,po drugie gdzie to było naprawiane,po trzecie jak Gawlak pisze,nie każdy ogarnia i rozumie tą skrzynie?

Po ente nie jest tak źle z tymi skrzyniami i sterowaniem ich.Panuje pewien stereotyp o nich i tak to jest powielane bo nie potrafią mechanicy ich naprawiać.Sam latam eysitronem w Merivie i tez padł mi sterownik,naprawiłem i jeżdżę dalej.Chwile miałem AH w tej samej skrzyni i jeszcze lepiej to jeździło na trasie.

Gość Sajmonsg

Po pierwsze jak sterownik był przed naprawą nie było komunikacji ze skrzynią i nie było błędów.

Sterownik był naprawiany w Rumii, eltronic. Teraz sterownik już do nich wraca, ale podczas rozmowy tel powiedziano mi że takiego przypadku jeszcze nie mieli i raczej wina jest po stronie instalacji. Ale wzięli do sprawdzenia.

Też jestem takiego zdania że to pewien stereotyp i po prostu nieraz się zdarzy. A zwykle skrzynie się nie psują? Normalne automaty są niezawodne? Inna elektronika nie siada? Szkoda po prostu że tak mało ludzi się na tym zna i chcę to robić.

"Chwile miałem AH w tej samej skrzyni i jeszcze lepiej to jeździło na trasie."

Co to znaczy bo nie bardzo kumam:)

psuja sie i automaty i manuale

problem w tym ze malo kto sie podejmuje naprawy tego co masz

automaty tez nie kazdy robi

albo nie potrafi zrobic dobrze

u mnie w warsztacie sa zapisy na 2 miechy do przodu

poprawiamy po wielu specjalistach to co spaprali

kazdy ma jakas specjalizacje

nie mozna robic wszystkiego ;)

• 3 tygodnie później...
Gość Sajmonsg

Naprawa zakończona więc trzeba napisać wnioski. Po naprawie sterownika niestety podczas montażu niechcący uszkodziłem pin i dlatego sterownik nie widział prędkości lewego koła i skrzynia przechodziła w tryb awaryjny. Po wyprostowaniu, sprawdzeniu w innej corsie serwis który go naprawiał odesłał mi i ponownie wziąłem się za montaż. Tym razem jest dobrze, skrzynia nie przechodzi w tryb awaryjny, wrzuca wszystkie biegi ale niestety szarpie przy zmianie. Okazało się że po tym jak włożyli ten sterownik do innego auta trzeba było zaprogramować skrzynię i sprzęgło. Zrobił to elektromechanik używając programu (nie wiem czy dobrze napiszę nazwę) Oppcom.

Wniosek jest jeden- wcale ta skrzynia nie jest taka zła, gdyby nie moje kiepskie umiejętności auto chodziłoby po dwóch dniach od awarii a koszt naprawy sterownika to powiedzmy 500-600 zł. Pozostałe elementy (no może do tego jeszcze silniczki od przekładania biegów) są takie same jak w manualu (czyli sprzęgło itd) więc chyba naprawa zwykłego "prawdziwego" automatu by się w takiej kwocie nie skończyła.

Zobaczymy jak to będzie dalej ale dziwię się bardzo wielu elektronikom i serwisom które nie chcą easytroniców naprawiać, jeśli ja laik jakoś sobie z tym poradziłem i wiem że nie było tragedii to co to dla nich powinno być...