Skocz do zawartości

spalanie LPG

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 159
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Z tym małym spalaniem gazu tak bym się nie cieszył, gazownik powiedział mi kiedyś ze zbyt uboga mieszanka uszkadza zawory a zwłaszcza uszczelkę pod głowicą.

Jeżeli benzyny spala ok 8l/100km , to gazu musi palić ok. 20% więcej , ale czy to prawda to niech się wypowie ktoś bardziej doświedczony B)

spokojnie, spokojnie :beer:Siska, napisała że robi krótkie trasy - pewnie ma ustawioną jakąs temp przełączania na gaz. część trasy na benzynie a część na gazie i optymistyczne wyniki wychodzą poźniej :beer: a jak na samym gazie bierze 6l to raczej powód do zmartwień niż do radości :)

[ Dodano: Wto Mar 30, 2010 15:22 ]

guniak, a ile Ci zeżarła najwięcej w zimie?? zauważyłeś znaczny czy niewielki wzrost spalania? mieszaną mam na myśli.

-Siska, aż nie chce mi się wierzyć 6 L.Mi w cyklu mieszanym 7 l beny wyszło,a LPG wychodzi 8,6 l/100

-Z tym małym spalaniem gazu tak bym się nie cieszył, gazownik powiedział mi kiedyś ze zbyt uboga mieszanka uszkadza zawory a zwłaszcza uszczelkę pod głowicą.

-spokojnie, spokojnie :beer: Siska, napisała że robi krótkie trasy - pewnie ma ustawioną jakąs temp przełączania na gaz. część trasy na benzynie a część na gazie i optymistyczne wyniki wychodzą później

Powinnam przełączać na LPG po osiągnięciu temperatury 80st.C . Zazwyczaj nie czekam aż mi się nagrzeje - odpalam na benzynie i po przejechaniu 800 m ( tyla mam do świateł) jak mam 2500 tys obrotów to przełącza się automatycznie na gaz. Zastanawiam się teraz czy mam wszystko dobrze ustawione, bo jeżeli mam zbyt ubogą mieszankę to rzeczywiście moze być tak że mi uszkodzi uszczelkę pod głowicą albo zawory... hmm jednak nie zauważyłam jakiegoś spadku mocy, falowania obrotów, dławienia się itp.wszystko jak na razie chodzi jak w zegarku ( może do czasu :) ). W piątek jadę założyć SAO do alarmu, bo boję się trochę o moje nowe aluski :beer: przy okazji to sprawdzę.

Napiszę Wam co i jak

szupek, zima nie więcej niż 9 l ale nie mniej niz 8,5,trasy raczej te same,przęłanczam jakoś po 1 km w zimie a w lato po 500 m na LPG.nie oszczędzam go ani na emeryta nie jade.w alto jakoś podobnie wychodzi.testowałem na różnych stacjach,shell,BP,Bliska i jakieś od "tadka".acha padła mi sonda to spalanie wyszło 9,5 :)

bo mi c14nz w zimie rekordowo obciągnął 11 litrów na setke w mieszanej, z akcentem większym na jazde na miejscu. niby sporo, ale takie zimy uroki :)

• 2 tygodnie później...

No ja się dzisiaj przeraziłem. Mam astre f kombi, 1,6, 55KM. Jechałem w trasę więc zatankowałem LPG do pełna. Na wyjeżdżone 165km po mieście musiałem zalać 27l. Spalanie wyszło więc na poziomie 16,5l/100km. Poraziło mnie to ;) Dodam, że na trasie jaką dzisiaj zrobiłem-315km spaliłem 31lpg czyli dokładnie 10l/100km.

Instalacje mam od 2 tygodni jest to dopiero 4-5 tankowanie, ale miały być spore oszczędności, a są ledwie znikome :(

Czy udać się do gazownika na poprawki i regulacje, czy zmienić zakład czy po prostu ten typ tak ma ;)

mam astre combi 1.6 +gaz przejechałem juz prawie 30tys.km przez 1.5 roku

i powiem tak mi spala 9 l. gazu zima i latem też i to z klimą i aluskami 15 cali a w trasie ukalo mi sie spalić 7.5 gazu z klima alusami i 4 osobami :beer:

regulacje gazu by poprawnie chodzila po 500

po 1000 po 1500 2000a nastepne co 10tys.