Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam.

Jak w temacie. Spaliły mi się żarówki podświetlające pokrętła od ogrzewania, siły nadmuchu.

Nie wiem jak dostać się do żarówek i jak je wymienić. Wygląda na to że muszę sciągać cały panel ten na którem jest zamontowane również radio...podpowiedzcie jak to zrobić. Chyba że jest inny sposób.

Przesyłam fotke dokładnie o co mi chodzi.

Dołączona grafika

https://forum.opel24.com/topic/8032-wymiana-pod%C5%9Bwietlenia-ga%C5%82ek-nawiewuprosz%C4%99-o-pomoc/

Gość Anonymous

Ja tez wymieniałem według tej instrukcji. Ale po rozebraniu wszystkiego okazało sie że mam tylko jedną żarówkę (tam masz pokazane że sa dwie) i wystarczyło wyciągnąć tylko środkowe pokrętło od regulowania siły nawiewu i jest dostęp do żaróweczki.

niżej jest link do zdjęcia

Dołączona grafika

Poprawiłem link // mod

Gość Anonymous
tstaronski, tak bo tam w sumie są 3 żarówki. Dwie oświetlają inne przelączniki po bokach tego co ty pokazales. W tym przelaczniku jest w środku żarówka i jej wymiana to pikuś, ale pozatym są jeszcze dwie od pozostalych pokrętel i dostęp do nich jest gorszy. Można kombinować, odkręcić, lekko odgiąć ten panel, wyciągnąć radio i dostać się paluchem do żarówek. Taki sposób bez demontowania wszystkiego, tylko trzeba wiedzieć gdzie ich szukać ???

Gość Anonymous

Już po operacji ??? musiałem rozbierać cały panel jak w pierwszej instrukcji, bawiłem się z tym troche...ufff. Najwięcej czau zajęło mi wlutowanie nowych żarówek do tych niebieskich plastików, bo nie mieli w sklepie kompletu razem z nimi i miałem gołe żarówki. Już wszystko świeci :D a teraz sobie jeszcze srawdze czy mam też żarówke pod samym pokrętłem jak pokazałeś

Gość Anonymous

masz masz bankowo jest. Lutowales wszedzie te żarówki? ja wiem że je wyjmowalem i wkladalem nowe, wchodzily na wcisk, zero roboty, jedynie dupiate dojście do nich

Gość Anonymous

Najlepiej jest wmontować diody LED z oprawkami. Można takie kupić np. na allegro. Ja usiebie na takie zmieniłem bo już nie mam zamiaru za pół roku znów rozkręcać wszystkiego ??? no ale każdy robi jak uważa.

Gość Anonymous

Hmm no własnie zastanawiałem się nad ledami bo na allegro widziałem za 2,50zł za sztukę już z tymi plastikami. Ja musiałem niestety do plastików lutować...ehhh. Dzisiaj jeszcze sie okazało, że jedna źle styka i raz świeciła raz nie - musiałem dzisiaj znowu to wszystko rozkręcać.... ;( hehehe. No ale mam nadzieje, że teraz już bedzie ok.

Zastanawiam się tak wogóle czy nie zmienić podświetlania tam gdzie jest zegar i data...np na niebieskie ledy, ale to napewno jest więcej roboty.

Jeszcze jedno pytanie. Czy ta taka przeźroczysta obwódka wokół zapalniczki też powinna świecić czy mi się tylko zdaje ???

Gość Anonymous

Ona też powinna świecić. Ja osobiście kupiłem takie Ledy w oprawce w zwykłym elektronicznym sklepie co są różnego rodzaju pierdułki. no fakt jedna kosztowała 4zł. Nie wiem może teraz są tańsze bo dawno kupowałem. No jest troche zabawy z tym podświetleniem ale jak sie raz weźmie i zrobi to potem jest spokuj. :?