Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Półtora roku poszukiwań, aż w końcu nie mam drgań na kabinie. Były różne warsztaty, różne opinie, wskazania na opony, na felgi, na geometrię, poduchy silnika, na przeguby i półosie, na sprzęgło i koło dwumasowe (wiele nerwów i kasy) jednak nie było jednoznacznych objawów stwierdzających wymianę jakiegoś elementu. Największą uwagę poświęciłem półosiom i poduchom (szczególnie po poscie Bogdana75), oglądało je wiele osób (wymieniona jedna przednia poducha- niepotrzebnie) przeguby bez objawów zewnętrznych ich zużycia, aż w końcu zdecydowałem się na wymianę obu całych półosi. Pomogli mi w podjęciu tej decyzji mechanicy z warsztatu opel24 w Katowicach. Kupiłem dwie używki, wymieniłem i nie ma drgań na kabinie, jeszcze było na kierownicy przy 120km/h, ale ponowne wyważenie koł i jest prawie idealnie.

Pozdrawiam wszystkich piszących w tym temacie!

https://forum.opel24.com/topic/8090-drgania-na-kierownicy-wibracje-zafcia-20dti/page/2/#findComment-120941

• 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

sprawdz poduchy zawieszenia zespołu napędowego potem jednak kapcie czy gumiarz dobrze wyważył a nie zlał tematu bo znam i takie kwiatki

[ Dodano: Pią Gru 11, 2009 01:31 ]

jeszcze jeden patent to półośki i na tej dłuższej masa wyważająca to ma spore znaczenie sprawdź jeśli masz furę z jakiegoś komisiku czy prywatnego handel-jełopa wszyscy podobnie ściemniają :?:

https://forum.opel24.com/topic/8090-drgania-na-kierownicy-wibracje-zafcia-20dti/page/2/#findComment-119018

• 4 miesiące temu...

Dalej mam problem z trzęsieniem kabiną z przodu przy rozpędzaniu. Mechanik stwierdził u mnie, że mam luzy na przegubach wewnętrznych na obu półosiach.Poszukuje jakis zamiennikow lub półosi kompletnych w bardzo dobrym stanie.Czy mozecie cos polecić.Ktos pisal na forum, ze wymienial przeguby same bez półosi, ale pewnie chodzi mu o przegub zewnętrzny.Samego wewnętrznego przegubu się nie dostanie....

[ Dodano: Pią Kwi 30, 2010 21:36 ]

udało mi się dokupić przeguby wewnętrzne.Wymieniłem po obydwu stronach, problem trzęsienia rozwiązany.

https://forum.opel24.com/topic/8090-drgania-na-kierownicy-wibracje-zafcia-20dti/page/2/#findComment-82375