Skocz do zawartości

Nie można przekroczyć 4,5 tyś obrotów jak świeci kontrolka

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 22
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

Witam wszystkich.

Jestem posiadaczem Vectry B 1,8 16V bez gazu i mam podobny problem jak założyciel posta... Od jakiegoś czasu moja Vectra nie ma mocy. Po krótkiej chwili od ruszenia zapala mi się "Check Engine" i nie gaśnie. Silnik wyraźnie wibruje (wcześniej nawet "nie wiedziałem", że pracuje). Mechanik odczytał błędy i wykazało "błąd sondy lambda" (pracuje przez chwilę a potem przestaje). Na początku działo się tak przy ok 100 km/h, ale teraz odpala się zaraz po ruszeniu auta. Być może ktoś już spotkał się z takim przypadkiem. Jeśli tak, to bardzo proszę o poradę.

Pozdrawiam

Mechanik odczytał błędy i wykazało "błąd sondy lambda"

Więc w czym problem ?? Ewidentnie padnięta sonda lambda, do wymiany.

Co mechanik tego nie zaproponował ?? Co to za warsztat.

Można się jeszcze pokusić o pomiar napięć na w/w sondzie dla pewności.

Gość Anonymous

Mechanik odczytał błędy i wykazało "błąd sondy lambda"

Więc w czym problem ?? Ewidentnie padnięta sonda lambda, do wymiany.

Co mechanik tego nie zaproponował ?? Co to za warsztat.

Można się jeszcze pokusić o pomiar napięć na w/w sondzie dla pewności.

ja mam ten sam problem, sonda już wymieniona i dalej nic.

mam vectrę B z 97 roku (silnik X18XE - 115KM). Gdy silnik jest zimny po zapaleniu wszystko jest w miarę ok (zdarza się nie równa praca silnika, czasem samoczynnie zgaśnie), jednak po przejechaniu kilku kilometrów, gdy silnik się rozgrzeje, w kabinie jest przez moment czuć zapach benzyny. Potem silnik zaczynać poszarpywać i niemożliwe jest wkręcenie go ponad 4,5 tys obrotów (pedał do samej podłogi, a słychać tylko strzelanie), zdarza się wtedy że zgaśnie i nie daje się odpalić (po odczekaniu chwili da się zapalić,ale dalej nie ma obrotów). Na niższych obrotach ma moc i nie da się poznać że jest jakiś problem. Zostało już wymienione: czujnik położenia wałka rozrządu, sonda. Nic to nie dało i problem dalej jest. Co to może być??

maximus masz LPG wiec tutaj szukaj problemu

przy gazie ,skoro po wymianie nic sie nie zmienilo,

oznacza zle wyregulowana instalacje

albo zalozona zostala przez partacza

zczytac bledy samemu

w dziale vectry podawalem kilka razy link do porady

Gość Anonymous

maximus masz LPG wiec tutaj szukaj problemu

przy gazie ,skoro po wymianie nic sie nie zmienilo,

oznacza zle wyregulowana instalacje

albo zalozona zostala przez partacza

od momentu kiedy zaczęły się problemy jeżdżę tylko na benzynie, na gazie jeżdżę od lipca ubiegłego roku i nie było problemu, teraz został odłączony

Gość Anonymous

FENIX2... w zasadzie muszę Ci przyznać rację w tym, że nie widzisz problemu. Ja też bym nie widział gdyby nie rodzaj sondy. Akurat z tego co mówił mechanik to sonda w mojej Vectrze ma zakres pracy do 5V i dostępna jest w ASO w cenie ok. 600 zł. Ja o mechanice samochodowej ma bardzo blade pojęcie, więc muszę wierzyć na słowo. Dlatego też chciałbym najpierw zasięgnąć opinii innych użytkowników Vectry, bo może to być inny problem (niekoniecznie z sondą), a z tego co wywnioskowałem w warsztacie, to sonda wcale nie musi być padnięta. Po prostu trochę mnie dziwi, że raz wykazuje błąd po przejechaniu przez całe miasto i po rozbujaniu się do ok 100 km/h, a innym razem po przejechaniu 100 - 200 metrów (chociaż drugi przypadek stał się ostatnio standardem). A może ktoś ma namiary na taką sondę w niższej cenie?

Pozdr.

Gość Anonymous

maximus1987... dzięki wielkie. Znalazłem idealną sondę w cenie 280 zł. Teraz pozostało tylko czekać na dostawę przesyłki i zobaczymy co z tego wyniknie.

Przy okazji dodam, że dzisiaj został zaślepiony EGR i w moim odczuciu nieznacznie autko ożyło, ale Check dalej się zapala... Czekam na nową sondę

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.